Orbán csatát vesztett, időt nyert

(Lendvai Ildikó jegyzete) Ha ez lesz a végső egyezség az Európai Unióval, akkor Orbán a háborút elvesztette, de időt nyert a fegyverletételhez.

A támogatásokat jogállami feltételekhez kötik, ebből egy szót sem húznak ki, Orbán mégis visszavonja a vétót. De: a feketelevest csak később tálalnák, mert a feltétel akkor lépne életbe, ha már az Európai Unió bírósága is áment mondott a jogszabályra, ez pedig az oda-vissza észrevételekkel beletelik egy-két évbe.

Tanulságos. Eszerint Orbánnak a mentőkötél csak a 2022-i választásig fontos. Utána az özönvíz.

Ez két dolgot jelenthet. Az egyik, hogy maga sem bízik a 2022-i újraválasztásában, addig viszont majd a szemünket is ki akarják lopni. A másik, hogy ha mégis újrázhat, tényleg kivezetheti az országot az EU-ból, mert a szigorúan ellenőrzött támogatások már nem érdeklik, csak a szabadrablás.

Az ellenzék feladata egy ilyen megállapodás esetén:

1. Ebben az egy-két évben, amire Orbán haladékot kap, mindent megtenni az ország kirablása ellen: monitoring szakemberekből a nagy beruházásoknál, folyamatos adatperlés, ha kell, Európai Bíróság, jogi védelem a kifosztottaknak, nyilvános leltár az elsíbolt javakról, folyamatos kapcsolat az unió megfelelő szerveivel.

2. 2022-ig a demokráciát, a köztársaságot nekünk kell megvédenünk, a pénzmegvonás fenyegetése csak utána hat. Ehhez erő kell. Nem elég az Európai Unió. Itthon is unió, egység kell. Helyosztó vetélkedők helyett erős, napi szintű szövetség, külön akciók helyett közösek, háziverseny helyett egyetlen nagy mozgalom, közös név, jelszó, hitvallás, jelkép. Mi kell még, hogy megértsük?

3. Orbánt már szinte mindenütt utálják. Ha akarná, sem tudná gyarapítani, már csak roncsolja az ország külső tekintélyét. Az ellenzéki szövetségnek közvetlen külpolitikai kapcsolatokat kell építenie.

A vétóháború dicstelen hadjárat volt, felemás eredménnyel. Közben sikerült az országot olyan elszigeteltségbe sodorni, amilyenben a II. világháború utolsó szakasza óta nem volt. Gratulálok.