Korrupcióellenes világnap: tízéves a Transparency International Magyarország

A Transparency International Magyarország működésének 10. évfordulóját ünneplő kiállításon 10 művész 10 alkotása lesz megtekinthető. A művek a múlt évek, évtizedek hazai és nemzetközi politikai és társadalmi folyamatait interpretálják a kortárs képzőművészet nyelvén. Reflektálva a Transparency International munkájára és képviselt értékeire a munkák az átláthatóság, integritás, szolidaritás, demokrácia és a függetlenség témáit járják körül. Megnyitó beszéded mond: György Péter, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója. A kiállítást december 8-án 10–20 óra között bárki ingyen megtekintheti.

A konferenciára és jótékonysági aukcióra két nappal később, december 9-én, a korrupcióellenes világnapon kerül sor. A délután három órakor kezdődő szakmai konferencia fő témája az integritás és az integritás alapú közigazgatási kultúra lesz. A hazai helyzet elemzésén túl a részvevők holland gyakorlatokkal is megismerkedhetnek. Az esemény második szekciójában meghívott szakértő vendégek az információszabadság magyarországi állapotát értékelik – gyakorlati példák bemutatásával. A megnyitó előadást Tölgyessy Péter tartja, az este fél 8-kor kezdődő jótékonysági aukciót Winkler Nóra vezeti.

A december 9-én, a korrupcióellenes világnapon délutántól estig tartó szakmai konferencia első szekciójában a közszektor integritásának megőrzése áll a középpontban. Az előadók olyan intézmények vezetői és szakértői, amelyek nemzeti és szervezeti szinten egyaránt fontos szerepet töltenek be az integritás biztosításában és kutatásában. A beszélgetés a tapasztalataikról és a Magyarországon is hasznosítható holland megoldásokról szól, miközben aktuális témákat elemez: képes-e a magyar intézményrendszer kiszűrni és távol tartani a korrupciót? Történt-e változás a közigazgatási szervezetek működésében és megítélésében, amióta központi kérdéssé vált az integritásuk? Melyek a magyar közintézmények erősségei és gyengeségei? Példát tudnak-e mutatni a közintézmények a közélet és a társadalom egésze számára?

A felkért részvevők: Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Terry Lamboo, a holland belügyminisztérium vezető tanácsadója Németh Erzsébet, az Állami Számvevőszék számvevő igazgatója Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója és Boda Zsolt, az MTA TK Poltikatudományi Intézet igazgatója.

A konferencia második szekciójában olyan magyar és nemzetközi civil szervezetek, valamint újságírók vesznek részt, akiknek – a Transparency Internationalhez hasonlóan – a korrupció elleni küzdelem a napi munkája. A TI Magyarország a korrupciós eseteket az információszabadság védelmét szolgáló jogi eszközök és bírósági perek segítségével tárja a nyilvánosság elé. Jelenleg is több mint egy tucat ilyen bírósági eljárás van folyamatban kormányzati és önkormányzati intézmények, illetve gazdasági érdekeltségeik ellen. A TI Magyarország számos sikert könyvelhetett el a közérdekű adatokkal kapcsolatos perekben, fontos információkat hozott nyilvánosságra, egyebek mellett így járul hozzá a közélet tisztulásához. A beszélgetés a TI Magyarország alapítása óta eltelt egy évtized nagy visszhangot keltett ügyeit idézi fel.

Részvevők: Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Pető Péter, a Népszabadság volt főszerkesztő-helyettese, Pethő András, a Direkt36 újságírója és Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója.