Kötelezettségszegési eljárások: az Európai Bizottság Magyarországra vonatkozó döntései

A különféle ágazatokat és szakpolitikai területeket érintő kötelezettségszegési eljárások célja, hogy a tagállamok a polgárok és a vállalkozások szolgálatában teljes mértékben és megfelelően alkalmazzák az uniós jogszabályokat. Az Európai Bizottság elsősorban párbeszéd útján próbálja meg rendezni a problémákat az érintett tagállamokkal.

Ha így nem sikerül, a Bizottság az Európai Unió Bíróságához fordulhat. A Bizottság ma egyebek között a következő lépésekről döntött Magyarországra vonatkozóan:

a Bizottság felszólította – más tagállamok mellett – Magyarországot, hogy tartsa meg a kiberbűnözésről szóló uniós irányelvet; ültesse át nemzeti jogrendjébe az uniós költségvetést érintő csalás elleni küzdelemre vonatkozó uniós szabályokat; ültesse át nemzeti jogrendjébe a megújulóenergia-irányelvet, az épületek energiahatékonyságáról szóló módosított irányelvet, az európai elektronikus útdíjszedési szolgáltatásra (EETS) vonatkozó jogszabályokat.

Az idei uniós igazságügyi eredménytábla

Az Európai Bizottság ma közzétette az uniós igazságügyi eredménytábla tizedik, 2022. évi kiadását. Az eredménytábla minden évben összehasonlító adatokkal és áttekintéssel szolgál a tagállami igazságszolgáltatási rendszerek hatékonyságáról, minőségéről és függetlenségéről.

Történetében először az eredménytábla az idén a koronavírus-világjárvány igazságszolgáltatási rendszerek hatékonyságára gyakorolt hatásáról, valamint a fogyatékossággal élő személyeknek az igazságszolgáltatáshoz való hozzáféréséről is adatokat ad közre.

Az idei eredménytábla a tekintetben is más, mint az előzőek, hogy erőteljesebben foglalkozik az üzleti vonatkozásokkal.