Bajban Földünk és az emberiség: közeledő katasztrófától tart a Meteorológiai Világszervezet

Sohasem volt még olyan magas a világméretű felmelegedést okozó üvegházhatású gázok koncentrációja, mint 2020-ban –még úgy is, hogy az év nagy részében a koronavírus-járvány miatt mind az ipar, mind a közlekedés csökkentett kapacitásokkal üzemelt — közölte a Meteorológiai Világszervezet. A testület katasztrófafilmekbe illő forgatókönyvet ír le: ha így folytatódik, már semmit sem tehetünk, hogy elkerüljük a közeledő szerencsétlenséget. (A nyitó képen: szénerőmű Németországban. A Német Legfelsőbb Bíróság kötelezte rá a német államot, hogy 2030-ig világos célokat állítson fel, hogyan csökkenti üvegházhatású gázkibocsátását; foto: Martin Meissner/Copyright 2021 The Associated Press. )

Tavaly magasabb volt a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid szintje, mint a múlt 10 év bármelyik évének átlaga, és a világjárvány miatti szigorítások is csupán 5,6 százalékos csökkenést értek el a szén-dioxid-kibocsátásban — adta hírül a Meteorológiai Világszervezet. Publikációja szerint a Földön 3–5 millió éve volt legutóbb ehhez hasonlítható koncentrációjú a szén-dioxid, mikor a hőmérséklet 2–3 Celsius-fokkal melegebb volt, a tengerszint pedig 10–20 méterrel magasabban állt, mint ma.

A szervezet vezetője szerint így nem tartható a párizsi klímaegyezményben célként kitűzött 1,5–2 fokos hőmérséklet-emelkedés, és annál nagyobb mértékben fog nőni a globális hőmérséklet — írja a BBC. Ez pedig azt vonja maga után, hogy egyre melegedő világunk minderre természetes forrásból származó, megnövekedett gázkibocsátással fog reagálni.

A Meteorológiai Világszervezet éves kiadványában olvasható az üvegházhatású gázkibocsátásról: az atmoszférában mért szén-dioxid szint 2020-ban elérte a 413,2/1 000 000-s szintet, ami 149 százalékkal több, mint az iparosodás előtti időkben volt. “Ez több, mint egy adat egy grafikonon. Óriási negatív hatása van a mindennapi életünkre és jóllétünkre, a bolygónk állapotára és a gyerekeink, unokáink jövőjére” — mondta Taalas.

A szén-dioxid kibocsátás az elmúlt évtizedben folyamatosan gyorsuló ütemben nőtt. Így még ha tavaly csökkent is a szén-dioxid-kibocsátás, az atmoszférában mért szintje még így is magasabb volt, mint a 2011–20 között mért átlag.

Ez pedig nagyon rossz hír a Föld hőmérséklet-növekedését illetően.

Martin Meissner/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.
2021 júniusa – a kiszáradt folyómederben állók nézik a szélerőműveketMartin Meissner/Copyright 2021 The Associated Press.

“Az üvegházhatású gázkoncentráció növekedésének mostani szintjét tekintve a hőmérséklet-emelkedés jóval meghaladja majd a párizsi klímaegyezményben rögzített, 1,5–2 fokot az évszázad végére. Nagyon rossz úton járunk” – mondta a WMO főtitkára, Petteri Taalas.

A mesterséges gázkibocsátás felgyorsítja a természetes forrású gázokét is

Az emberi tevékenységből származó gázkibocsátás nagyjából felét nyelik el a fák, földek és óceánok — ám az ő szén-dioxid elnyelő képességük nagyban változik, attól függően, hogy milyen magas a hőmérséklet vagy épp mennyi eső esik.

A kutatók legnagyobb aggodalma emellett az, hogy a növekvő hőmérséklet miatt a természetes forrásból érkező gázok mennyisége is nőhet, mint mondják, épp ez történik most a metánnal. És bár a metán élettartama rövidebb, mint a szén-dioxidé, annál sokkal veszélyesebb kémiai anyag.

Az atmoszférába kiszabaduló metán nagyjából 60 százaléka emberi tevékenységből — mezőgazdaságból, szén alapú energiahordozók kitermeléséből, szeméttelepekből és biomassza égetéséből származik. A maradék negyven százalék természetes biológiai forrásokból, például mocsarakból szabadul fel.

A múlt évben mért metánszint-növekedés a legnagyobb volt, mióta 2007-ben ismét elkezdett nőni a gáz koncentrációja — és a mért mennyiség nagy része természetes forrásból származott.

Matthew Brown/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.
Metánkitermelő egység a fagyott északonMatthew Brown/Copyright 2021 The Associated Press.

“Ha növeled a csapadékmennyiséget a mocsarak környékén, és ehhez nő a hőmérséklet is, akkor olyan baktériumok kezdenek el szaporodni, melyek még több metánt termelnek. Mivel a jövőben csak még inkább nőni fog a hőmérséklet, ez több, mint aggodalomkeltő”– mondta dr. Okszana Taraszova, a világszervezet munkatársa.

Már nem nyelik el az erdők a szén-dioxidot, hanem ők is kibocsátják azt

A tudósok azt is vizsgálják, miért van az, hogy az idei évben az Amazonas-menti őserdő bizonyos részei már több szén-dioxidot bocsátottak ki, mint amennyit elnyeltek. “Minél magasabb a hőmérséklet, annál kevesebb a csapadék, és annál több stressz éri a fákat — teszi hozzá a kutató. — A fák közti halandóság növekszik, így már nem vesznek fel szén-dioxidot. Hosszútávon a saját kibocsátásunkhoz még az erdőkből származó kibocsátás is hozzáadódik majd.”

A szervezet a dinitrogén-oxid emelkedése miatt is aggódik, melynek egy része szintén emberi tevékenységből származik, mint amilyen a műtrágyázás – más része azonban természetes úton szabadul fel. A dinitrogén-oxid szintje folyamatosan nőtt az elmúlt tíz évben.

“Az üvegházhatású gázok növekedése egyenes út a katasztrófa felé. Olyan, mint egy autóbaleset. Egyre közelebb és közelebb ér hozzánk, és ordítunk, mert látjuk, hogy mi következik, de semmit se tehetünk ellene, nincs rá mód, hogy megállítsuk” — mondta Euan Nisbet professzor a londoni egyetemről.