Különadók háborús vészhelyzetben

(Szerző: Szabó Tímea) Az Orbán-féle lakossági megszorító csomag új beceneve: különadó. A Wizzair már bejelentette, hogy árat emel a „különadó” miatt, így a megszorításokat pont azok fizetik, akiknek Orbán eredetileg is szánta: a magyar emberek. Hiába írogat megint az oltásra regisztráltaknak küldött e-mailben a kormány színvonaltalan propagandaüzeneteket, szó sincs arról, hogy a multicégek bevállalnák ezt a költséget. Arról nem beszélve, hogy már ott átlátszó volt az egész, hogy az Orbán-haverok NER cégeire ki sem vetették ezt. (A nyitó képhez: Orbán a varázsló; a kép forrása: www.hvg.hu)

A Wizzairhez hasonló lépést ugyanúgy meg fogják tenni a bankok, üzletláncok, telekommunikációs cégek, és mindenki más is. Az élelmiszerárak brutális emelkedése után minden más területen is 20 éve nem tapasztalt drágulás jön, magyarul megélhetési válság. Napi gondok.

Ezt azok nyögik majd, akiknek a világon semmi köze Orbánék ámokfutásszerű évtizedes lopássorozathoz. Nincs köze ahhoz például, hogy az év első hónapjában az éves hiány négyötödét(!) hozta már össze a kormány.

Nem baj, mi majd a válság közben is vidáman fizetjük Orbán, Rogán, Szijjártó, Varga Judit, Mészáros meg Várkonyi Andi fűtött medencéinek rezsiköltségét, ezeknek a szélhámosoknak a Maldiv-szigeteki luxusútjait, a jachtozásokat, az ötmilliós karórákat, meg a százmilliós hobbi bababoltokat. A lényeg, hogy ez az erkölcsileg züllött csőcselék jól éljen, miközben a legkisebb szégyenkezés nélkül bemondják, hogy az életüket kockáztató tűzoltók éljenek az adrenalinból, a tanárok meg a nyári szabadságból.

Persze az új „veszélyhelyzet” miatt még véletlenül sem lehet majd a parlamentben beszélni a különadónak becézett megszorításról, merthogy nem törvényben nyújtották be azt, hanem rendeletben kényszerítették át. Így hát vita nélkül lép életbe. Ezért kellett az új kamu veszélyhelyzet. Hogy a megszorításokat fű alatt lehessen áttolni. Ahogy Jávor Benedek párbeszédes társam leírta: Orbán szerint minden európai ország belekeveredett a háborúba, csak Magyarország nem.

Ehhez képest egyik európai országban sincs háborús veszélyhelyzet, csak Magyarországon.

Nevetséges.

Az embereknek marad a kuss, az orbáni elitnek pedig a vidám lopás és hazudozás Orbán és Rogán vezetésével. Aztán ha valakinek nem tetszik, Rogán újdonsült titkosszolga vezér majd elintézi néhány kamu Anonymus-videóval (már ha tudja, ugye, mert ez nem mindenkinél működött), esetleg egy impozáns fekete autóval.

Nincs már fék, a negyedik kétharmad átszakította a maradék – felteszem, korábban a leválthatóság félelméből fakadó – gátat is.

Lehet, hogy most a valóban mélyen levő ellenzék zavarodottságát és szégyenérzetét kihasználva gyorsan át lehet tolni a keleti diktatúrákra hajazó diktátumokat, de ez nem marad ám így örökké, még ha most úgy is tűnik föl.

A jelenleginél nagyobb visszafogottságot javasolnék, mert vége lesz ennek egyszer. Rövid távra pedig a következőket mondanám: a különadónak becézett megszorítások helyett – kivéve a bankoknál, azok fizessenek nyugodtan a lakosságra való átterhelés nélkül, tekintettel arra, hogy évek óta a magyar bankok kaszálják a teljes régióban brutálisan a legnagyobb profitot – azonnal állítsák le az 540 milliárdos Fudan beruházást, a Budapest–Belgrád vasútvonalat, a Paks 2 építését, és országosan vezessék be a Tiborcz-adót! És fizessen különadót a MOL a benzinárstop megtartása mellett, ha már Csák János a miniszteri meghallgatásán a meghatódottságtól könnyek között újságolta el, mekkora „extra” profitot produkált a cég.

Nem az embereken kell leverni Orbánék saját kormányzóképtelenségét. Fizessenek azok, akik ezt a válságot okozták, és akik ennek a gátlástalan rezsimnek 12 éve a haszonélvezői.