Ajánlatot kell tenni a népnek

Többször bebizonyosodott, hogy válságos pillanatokban a Fidesz sokkal jobban össze tudja magát szedni, mint azt az előzetes felmérések mutatják. A „Brüsszel nekünk ne parancsolgasson”, a „Jár nekünk az a pénz”, a „Miért, ők is loptak, sőt” jelszava igenis hatással van sokakra, ma is.

Vezet az ellenzék a Fidesszel szemben – hirdeti címében az a minapi tudósítás, amely aztán arról szól, hogy valamivel szűkült az ellenzék előnye: decemberben 4, a múlt hónapban 2 százalékponttal volt több támogatója, mint a kormánypártoknak. Most akkor, kérem tisztelettel, félig teli, vagy félig üres az a pohár?

Hosszú éveken át azon keseregtek – joggal – a kormánykritikus véleményalkotók, hogy a megosztott ellenzék erre sem képes, meg arra sem képes, nem lesz itt semmi, a végén mindig Orbán jön ki jól a dologból. Márpedig az ember sikerélményre vágyik, olykor „ha törik, ha szakad” alapon. Most itt a sikerélmény: vezet a korábbi belviszályokat félretevő ellenzék.

Na, ez az, ami a legveszélyesebb. Dühöng a járvány, a lezárásokat késve rendelték el, a halálozási adatok egyre csak kúsznak felfelé. Az egyik hétvégén az sms-alapú oltáskampány omlik össze, egy másik napon a KRÉTA, a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer. A legszűkmarkúbb munkanélküli-ellátásáról ismert uniós országban sorra lehetetlenülnek el a vállalkozások, amelyeket majd bagóért felvásárolhatnak jó kapcsolatokkal rendelkezők. És közben önfeledten folytatódik a dubajozás. Milyen az a logika, amely alapján ebben a helyzetben növekedni tud a kormánypárt népszerűsége?

Aki csak a két százalékpontos pillanatnyi – de csökkenő – előnyt nézi, és nem akarja megfejteni ezt a rejtvényt, az a választási vereség felé száguld, már megint. Hiszen többször – 2018-ban egész látványosan – bebizonyosodott, hogy válságos pillanatokban a Fidesz sokkal jobban össze tudja magát szedni, mint azt az előzetes felmérések mutatják. A „Brüsszel nekünk ne parancsolgasson”, a „Jár nekünk az a pénz”, a „Miért, ők is loptak, sőt” jelszava igenis hatással van sokakra, ma is.

Hiú remény azt várni, hogy a romló helyzet miatt a Fidesz majd magától elveszti a választásokat. Azt az ellenzéknek kell megnyernie. Meg kell mutatnia, mit csinálna jobban – nem jövőre, hanem ma. Könnyen lehet, hogy ellenzéki árnyékkormányra van szükség, azonnal.

Úgy is, hogy még nem voltak meg az előválasztások, tehát nem látni pontosan, mit akar a nép. Ajánlatokat kell neki tenni.