Takarmányt gyűjtenek lovaiknak a bécsi fiákeresek

Takarmánygyűjtő-dobozt helyezett ki a bécsi Stephansplatzra két bécsi fiákervállalkozás, mivel a hónapok óta tartó munkanélküliség miatt egyre szorosabbra kell húzniuk a nadrágszíjat/gyeplőt. A várostól kapnak ugyan támogatást, de az áprilisban lejár, turistáknak viszont még se híre, se hamva. A fiákeresek azt remélik, hogy a város újra a hónuk alá nyúl. (Nyitó kép: fiákerek Bécs belvárosában a járvány előtt © Eurocomm-PR / Regina Hügli)

Az osztrák fővárosban huszonegy fiáker-vállalkozás működik, összesen háromszáz lóval és több száz alkalmazottal. A koronavírus-járvány miatt elmaradó turisták és családi rendezvények – például elsőáldozás, bérmálás vagy esküvők, amelyek alkalmából a bécsiek szívesen bérelnek lovas kocsit – a múlt hónapok során alaposan megtépázták a fiákeresek költségvetését is. (Fiákeresdal, weanerisch; előadja Peter Alexander.)

Mivel a kieső bevételek egyre inkább éreztetik a hatásukat, két bécsi fiákervállalkozás takarmánygyűjtő-dobozt helyezett ki a bécsi Stephansplatzra, ahol azelőtt lovaikkal várakozni szoktak. Adományként főleg zöldséget és gyümölcsöt várnak – elsősorban almát és sárgarépát –, amit már kidobnának az emberek, mert nem szépek vagy ropogósak, de még ehetőek. Ha valaki nagyobb mennyiséget adományozna, telefonon veheti fel velük a kapcsolatot.

A bécsi fiákereseket egyébként már tavaly tavasszal és ősszel is kisegítette a város: havonta és lovanként 250 eurót igényelhettek az állatok egészségének fenntartásával kapcsolatos kiadásokra: takarmányra, alomra és patkolásra. Tavaly májusban, júniusban és júliusában az első segélycsomagra összesen 237 100 euró támogatást fizetett ki nekik az osztrák főváros. (Fiakeresdal az egyik legbécsibb bécsi, Paul Hörbiger előadásában.)

A második segélycsomagról 2020 novemberében döntött a város és ahz idén áprilisban véget ér. A fiákeresek azt remélik, hogy az elhúzódó járvány miatt ezt meghosszabbítja a város.