Különös szilveszterek: igluban, szállodában, utcán

A hejehujás szilveszterezés többnyire a fiatalok előjoga, bár újabban divatba jöttek a retró házibulik is. Ezek mindenesetre olcsóbbak, mintha szállodákban búcsúztatnánk az óévet.

Hotelban ugyanis 30­­–40 ezernél kezdődik egy este fejenként, ha neves fellépőt is meghívtak az eseményre, bár az italmenü többnyire csak egy pohár pezsgőt tartalmaz. Ez két személynek taxival már húzós, de van, akinek ez aprópénz, vendég tehát van akárhány.

A vendéglátóhelyek versengenek az attrakciókban – a falusi kocsmától a fővárosi exkluzív helyekig. Az egyik Andrássy úti szórakozóhely tetején például igluban koccinthatunk, ráadásul a főváros panorámájában gyönyörködve, és közben a szilveszteri tűzijátékokat is megcsodálhatjuk.  Mert sok magánparti – meg állami – rendez szűk körnek tűzijátékot.

A megújult fűtött igluk között akad, amelyik zöld növényekkel díszített pálmaházas hangulattal dicsekedhet, és lehet válogatni a vintage berendezésű, vagy a síparadicsomi hüttéket idéző kényelmes szeparék közül.

A turisták sem fognak unatkozni fővárosunkban. Ünnepelje a szilvesztert Budapesten – olvasható az alltomresor.se svéd turisztikai online magazin mai számában. A szaklap a világ egyik legvonzóbb újévköszöntő helyszínként mutatja be a magyar fővárost.

London, Stockholm, New York, Párizs, Berlin, Miami, Amszterdam, Bangkok és más világvárosok után a lap a budapesti eseményekre hívja fel a figyelmet. A cikkíró – aki nyilvánvalóan járt nálunk, bár bizonyára nem a saját pénzét költötte – azzal kezdi a programismertetőt, hogy december 29-én kezdődik nálunk az ünneplés a Vajdahunyad palotában, a Városligetben. A cikkíró úgy tudja, nálunk háromnapos ünnep a szilveszter, sokan nem hagynák ki a Széchenyi fürdőt, és persze a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt sem. De a Nyugati tér és az Oktogon neve is olvasható, mint kedvelt ünneplési helyszín, mint ahogyan az is, hogy Magyarországon a szilveszter elengedhetetlen része a tűzijáték.

A kongresszusi központ gálakoncertje szintén népszerű, hagyományos program, méghozzá a 100 tagú cigányzenekarral. A „Kincsem versenypálya” pedig ugyancsak kihagyhatatlan – tudósítja olvasóit a kolléga.

Nagyon sok svéd turista utazik szilveszterkor külföldre, de újabban már a karácsonyt sem töltik otthon, főleg a fiatalok. Akik mégis az otthoni újévi köszöntést választják, azok közül sokan kimennek petárdát durrogtatni a tengerpartra, vagy a skanzen felé tartanak, amit 1895 óta ünnepelnek közösen a stockholmiak, és a televízió évtizedek óta élőben sugároz.

Eddig is nagy hagyománya volt az osztrák fővárosban az újév köszöntésének, de az idén talán még jobban felkészülnek rá. Ezt szinte minden évben olvashatjuk az osztrák napi sajtóban. Persze jórészt a turisták kedvéért zajlik a hajcihő – a báltermekben, a koncerthelyszíneken, és az utcán egyaránt.

Szilveszter itt is a kötelező bulizás napja, nagy sörös kriglicsattogtatással, és később tűzijátékokkal, újévi futással. Tavaly sok futó öltözött kéményseprőnek vagy rózsaszín malacnak.

Ezek a hagyományos szerencsehozó jelképek jelen lesznek majd számtalan formában a hajnali kettőkor kezdődő nagy utcai bulifolyamon, amelynek útvonalán számos büfé kínál ilyenkor forralt bort, pezsgőt és természetesen frissen sült kolbászkákat, virsliket és édességeket.

Éjfél után hagyományosan felhangzik a Kék Duna keringő. Az idén sem marad el a híres újévi koncert. Akik nem juthatnak be a koncertterembe – és ők vannak többen – azok az élő adást a Rathausplatznál nézhetik végig az óriás kivetítőkön,ez is hagyomány, miközben másnaposság ellen egy finom, tápláló reggelit fogyasztanak.

Sokmillióan kelnek ilyenkor útra, a lényeg, hogy izgalmas legyen a helyszín és emlékezetes 2019 ünneplése. Az alltomresor.se nevű svéd online magazin felsorolja, melyek északon a legnépszerűbb úti célok 2018 végén.

A klasszikus városok – mint Berlin, London és New York helyett, és mellett – Budapestet és Dubajt ajánlják. Kinek melyik felel meg persze legjobban… A lista összeállításában a lap szerkesztőinek egy nemzetközi Airbnb-felmérés segített, amely a foglalásokat elemzi, és főleg a fiatal korosztályok utazási szokásaira világít rá.

Mivel az Airbnb-it igénybe vevők lakásokat bérelnek, nem a hagyományos charter-utazók igényeivel egyeznek meg utazási szokásaik. Ők azok, akiket nem vonz a szállodai környezet, viszont szeretik a friss élményeket, kalandokat, kíváncsiak, és akár egy kis bőrönddel is útra kelnek.  Berlin és London népszerűsége verhetetlen, de az eddig, az új évre leginkább foglalt városok az Airbnb szerint a következők: Fokváros, Sydney, Denpasar, Bali, Las Palmas, Kanári-szigetek, New York, valamint Budapest.

Az Airbnb-listán szereplés általában növeli a turisztikai  népszerűséget, javítja a célpont, többnyire valamelyik nagyváros imázsát.