Pártok támogatottsága – 2018 december

Publicus Intézet a Népszava megbízásából a túlóratörvény parlamenti szavazása után, december 13–19. között, ezer személy megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a pártok támogatottságának alakulását. Fidesz-KDNP támogatottsága 23 százalék, az MSZP-P-é és a Jobbiké 9 százalék.

A elmúlt hónapban drasztikusan, 41-ről, 30 százalékra, 11 százalékponttal csökkent azok aránya akik elégedettek a hazánkban zajló folyamatokkal. Ezzel párhuzamosan, hasonló arányban, 11 százalékponttal, 53 százalékról 64 százalékra növekedett az elégedetlenek aránya. Ilyen mértékű elmozdulás egy hónapon belül különösen ritka; ezzel a változással a másfél évvel ezelőtti szintre ment vissza a mutató.

Mennyire elégedett a dolgok alakulásával?

A Fidesz-KDNP támogatottsága a múlt havi növekedés után ebben a hónapban két százalékpontot csökkent, így 23 százalék. Legutóbb 2017 februárjában mértünk a pártnak ilyen alacsony támogatottságot. Biztos szavazó pártválasztókat vizsgálva a csökkenés 6 százalékpont. Az MSZP-P támogatottsága a múlt hónapi egy százalékpontos csökkenés után egy százalékpontot növekedett, így 9 százalék. A párt támogatói körében kiemelkedő aktivitást mértünk. A Jobbik esetében az elmúlt hónapok lassú csökkenése után megállt a tábor zsugorodása és egy százalékpontot növekedve elmozdult mélypontjáról; így 9 százalék a támogatottság.

A pártok támogatottsága, 2018 december

Az LMP támogatottsága nem változott, és 2 százalék, a DK esetében viszont egy százalékpontot növekedett, és így 3 százalék. A Kétfarkú Kutya Párt egy százalékpontot csökkent, így 1 százalék, a Momentum ennyit növekedett ugyan , így 2 százalék a támogatottság. A Mi hazánk Mozgalom párt támogatottsága a múlt hónapokban stabilan elérte az 1 százalékot, ám ez most csökkent, és az MLP-hez hasonlóan nem érte el az ábrázoláshoz szükséges értéket. Az Együttet megszűnése okán 2018 júniustól nem mérjük. A bizonytalanok aránya az elmúlt hónapok növekedés után, most újra egy százalékpontot növekedett, 50 százalék.

A pártok támogatottsága, 2018. január–december

A kutatás eredményeiről további részletek, például az országban zajló folyamatokkal való elégedettség változása és a biztos szavazó pártválasztók preferenciái a ma megjelent Népszavában találhatók.