Kulturpass – kártya művészetre és kultúrára éhezőknek

A „Kultúrára és művészetre éhesen“ akció részeként több mint 300 ezer alkalommal látogathattak ingyenesen alacsony jövedelmű emberek osztrák kulturális intézményeket. Erre az igazolványra szegénységben élők, kisnyugdíjasok és menekültek jogosultak, igényelni pedig segélyszervezeteknél és munkaügyi hivatalokban lehet.

Bécsben 198 elfogadóhely ad ingyen mozi- és színházjegyet, illetve múzeumi belépőt a rászorulóknak. Jelenleg több mint 27 ezer szociálisan hátrányos helyzetű, de kultúraszerető ember él a kártya kínálta lehetőségekkel. A helyszínek e belépőket szponzorok segítségével, intézmények vagy magánszemélyek adományaiból finanszírozzák. A korlátozott helyű programokon rendszerint fenntartanak egy bizonyos számú helyet a Kulturpass-szal érkezőknek.

„A Kulturpass különösen karácsonykor  csillapítja a kispénzű emberek igényét a művészetre és kultúrára“ – hangsúlyozza Martin Schenk, a decemberben 10. születésnapját ünneplő akció egyik alapítója. „Sokan ebben az időszakban a legmagányosabbak. Egy-egy rendezvény, múzeumlátogatás felüdülést hoz nekik és alkalmat teremt, hogy emberek közé menjenek.“

A Kulturpass akció kezdete óta Bécsen kívül Salzburg, Stájerország, Felső-Ausztria, Tirol, Vorarlberg és Alsó-Ausztria tartomány csatlakozott még az kezdeményezéshez. Ma már Ausztria-szerte 600 kulturális intézmény várja ingyenes belépési lehetőséggel az 50 ezer Kulturpass-tulajdonost. 

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.