Legnagyobb külkereskedelmi partnerünk az Európai Unió

Októberben a kivitel értéke 7,7 milliárd eurót (2274 milliárd forintot), a behozatalé 6,9 mil­liárd eurót (2051 milliá forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg többlete az év tizedik hónapjá­ban 759 millió euró (223 milliárd forint) volt.

A kivitel 4,3, a behozatalé 4,5%-kal nőtt 2012 októberéhez képest. A kivitel értéke 68,6 milliárd euró (20 320 milliárd forint), a behozatalé 62,4 milliárd euró (18 486 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 6,2 milliárd eurót (1835 milliárd fo­rintot) tett ki, ami 209 millió euróval (114 milliárd forinttal) haladta meg az előző év azonos időszaki szin­tet.

Ez év január–októberben a forgalom forintban mért árszínvonala 2012 azonos időszakához mérten az importban 0,8, az exportban 0,3%-kal csökkent. A cserearány 0,5%-kal javult. A forint az euróhoz képest 2,1%-kal gyengült, a dollárhoz mérten 0,9%-kal erősödött.

A forgalom felét adó gépek és szállítóeszközök volumene exportban 4,5, importban 3,8%-kal volt több mint 2012 azonos időszakában. A növekedésben a közútijármű-árucsoport forgalmának bővülése játszott meghatározó szerepet. Az autóipari beszállításoknak köszönhetően az energiafejlesztő gép és berendezés behozatalának volumene átlag felett, a villamos gép, készülék és műszeré átlagos mértékben növekedett. A híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülék és műszer kivitelének értéke mintegy tizedével csökkent a teljes időszak folyamán.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 7, illetve 6,9%-kal emelkedett. A bővüléshez legnagyobb mértékben a szerves vegyi termék és a műanyag alapanyag kivitelének, valamint az illóolaj, illat- és tisztítószer, továbbá az egyéb vegyi anyag és termék mindkét irányú kereskedelmének növekedése járult hozzá. A behozatalban – a gépjármű-ipari megrendelésekkel kapcsolatban – a gumigyártmány árucsoportban is számottevő bővülést mértünk. A legnagyobb részarányt képviselő gyógyszer, gyógyszerészeti termék kivitele nem érte el az árufőcsoport átlagos növekedési ütemét.

Az energiahordozók importvolumene 4,8%-kal volt több, mint a múlt év azonos időszakában. A kőolaj és kőolajtermék behozatalának mennyisége csaknem tizedével nőtt, a természetes és mesterséges gázé – az októberi nagy beszerzés következtében – az időszak egészében már némileg meghaladta az egy évvel ezelőtti szintet.

Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 2,5, az importé 1,7%-kal volt kevesebb 2012. január­­–októberhez képest. Az exportvolumenben ugyanakkor szeptembertől már markáns növekedést regisztráltunk, elsősorban a gabona- és gabonakészítmény-kiszállítások alacsony bázisszint-hez mért dinamikus bővülése miatt.  Az utóbbi két hónapban megélénkült a hús és húskészítmény kivitele, továbbá folytatódott a bővülés az állati takarmány árucsoport esetében.

 

A idei tíz hónapban az export 77, az import 71%-át bonyolítottuk le az EU tagállamaival. Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelem volumennövekedése némileg meghaladta az uniós forgalomét: a kivitel 6,7, a behozatal 6,1%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

This entry was posted in Egyéb kategória. Bookmark the permalink.