Kürtöld világgá! – kürtőskalács-fesztivál a Vajdahunyadvárban

A hungarikumokra vonatkozó, 2012 júliusától hatályos törvény előírja a kiemelésre méltó „magyar csúcsteljesítmények” nyilvántartásba vételét. Ilyen besorolást kapott a kürtőskalács is, vagyis úgy ítélte meg az erre illetékes bizottság, hogy helyet kaphat a nemzeti értékpiramisnak is nevezett „építményben”. A hungarikumok gyűjteménye egyébként folyamatosan bővül: felöleli kulturális örökségünket éppúgy, mint a gasztronómiai különlegességeket (Erős Pistától a pálinkáig és az unikumig), illetve Puskás Öcsi életművét,  a Béres Cseppeket meg a többit.

Bár sokan kedvelik a magyarság számára fontos értékek sorába tartozó kürtőskalácsot, mégsem árt körülötte a hírverés, hogy a nagyvilág is megismerje e remek hungarikumot.

Nevét onnan kapta, hogy a hosszúkás, henger alakú sütemény formája a füstelvezetésre használt kürtőre emlékeztet. Az egyik első ismert receptje gróf zabolai Mikes Mária 1784. évi erdélyi szakácskönyvéből származik. A sütemény a 18. század végére a teljes magyar nyelvterületen elterjedt, és mind a polgári, mind a népi konyhaművészetnek is meghatározó eleme lett. A 19. és a 20. században a sütemény receptjét számos népszerű magyar szakácskönyvbe is felvették, a 20. század elején felületét kristálycukorral és dióval kezdték ízesíteni. A süteménnyel kapcsolatban több elnevezés is elterjedt: a Dunántúlon botra tekercsnek, dorongfánknak, dorongos fánknak hívják; az ország keleti területén a kürtőskalács, kürtősfánk, kürtős pánkó vagy csak egyszerűen a kürtős szófordulat használatos.

Aki ellátogat október második hétvégéjén a 4. kürtősfesztre, a legváltozatosabb formájában ismerkedhet meg a csodakaláccsal. Hiszen faszénen, elektromos sütőben vagy olajban sütve, végtelen számú ízvariációban, több méretben és formában találhatja meg a kürtőskalácsot a fesztiválon. Lesz málnás, csokicseppes, citrusos, gyömbéres és még számtalan, izgalmasabbnál izgalmasabb ízű, és változatos méretű finomság. Idén a kürtőskalácsból készült desszert-különlegességek sora is bővül: a kürtős csapágy, kürtős krémes, kürtős fondue, kürtős cake, lürtős larika és lürtős fagyi mellett újabb meglepetéssel készülnek a szervezők. Megtalálhatjuk majd a teljes kiőrlésű lisztből, vagy a glutént, laktózt nem tartalmazó alapanyagokból készült kürtőskalácsot is.

A kürtősfeszt nemcsak jó falatokkal, gasztroudvarral és kézműves vásárral várja a látogatókat, hanem igazi fesztiválhangulattal. A fiatalok a fergeteges koncerteken bulizhatnak, vagy romantikázhatnak az árnyas fák alatt. A családosok játékokon szórakozhatnak, ilyen például a Kürtipédia fejtörő és kürtősfeszt-szerencsekerék, és lesz Csináld magad! kézműves-foglalkozás, illetve közös sütés is. Érdemes a kisebb vendégeknek majd a színpadot is figyelniük, hiszen gyerekkoncerteket rendeznek, és a fellépők között üdvözölhetnek bűvészt, bohócot, mesemondót.