Kvóta-népszavazás: Orbán fenyegeti a magyarok szabadságát

„Nem gondolom, hogy a miniszterelnök nem látja, milyen intenzíven dolgozik Oroszország Európa destabilizálásán” – vélekedett Gyurcsány Ferenc, aki megismételte a Magyar Narancs hetilap legutóbbi számában megjelent kijelentését, amely szerint „jelenleg Magyarországon legalább 600-800 orosz szövetségi ügynök működik”. Orbán Viktor „mindent megtesz annak érdekében, hogy minél szorosabbra fűzze a két ország kapcsolatait” – jelentette ki.
Az ellenzéki politikus szerint a kvótanépszavazás sikerét Orbán Viktor az Európa-ellenes fellépése támogatásaként értékelné, és úgy, hogy „áldásunkat adjuk mindarra, amit az elmúlt hat évben csinált”.

Gyurcsány Ferenc azt is megismételte, hogy a referendum érvényessége alapot adhat ahhoz, hogy a jövő év elején előrehozott parlamenti választásokat tartsanak a Fidesz kétharmados többségének visszaszerzésére. Szerinte ugyanis 2018-ban akár az egyszerű többsége is veszélybe kerülhet a Fidesznek, ezért a miniszterelnök „előre menekül”.

Gyurcsány Ferenc az eseményen azt állította, a Fidesz pénzt ajánlott azért, hogy a DK az igen mellett kampányoljon, majd kijelentette: „júdáspénzt nem fogadunk el”. „Rosszul teszik azok, akik távolmaradás helyett igennel szavaznak a referendumon” – hangoztatta, majd arról beszélt, hogy becslése szerint 3–3,5 milliónál nincs több szavazója a népszavazásnak, ami a kormánypártoknak kevés.

A pártelnök azt mondta: a minél nagyobb mozgósítás végett a Fidesz saját polgármestereire is nyomást gyakorol, hogy biztosítsák településükön az ötven százalék feletti részvételi arányt.

Gyurcsány becslése szerint a DK támogatóinak 80 százaléka otthon marad, míg a fideszesek 70 százaléka, a Jobbik támogatóinak „alig fele” vesz majd részt a kvótanépszavazáson.

„2006 óta először mutathatjuk meg, hogy a miniszterelnök nem csalhatatlan” – hangoztatta a politikus, aki szerint jó esély van arra, hogy a távolmaradók száma nagyobb lesz, mint a nemmel szavazóké.
Gyurcsány Ferenc egyúttal hitvány, embertelen magatartásnak nevezte, hogy míg letelepedési kötvénnyel több mint 16 ezer embert engedtek be az országba, addig a „Drezdához hasonlóan szétbombázott Aleppóból” érkező, életüket féltő menekültek előtt becsukják az ajtót. Közölte: Európa „leginkább keresztényietlen” politikusának Orbán Viktort tartja.

A DK elnöke arra biztatta hallgatóságát, hogy a szavazástól való távolmaradással hagyjanak olyan nyomot az országon, amely „előre visz”.