Laptopokat, okostelefonokat kérnek ukrán iskolák, kórházak, közintézmények

Laptopok Ukrajnának néven új kezdeményezéssel állt elő az Európai Bizottság, a digitális átállással foglalkozó ukrán minisztérium és a DigitalEurope (a digitális technológiai ágazatot képviselő európai szervezet). A cél: laptopok, okostelefonok és táblagépek gyűjtése és Ukrajnába szállítása az ország háború által leginkább sújtott részeiben működő iskolák, kórházak és közintézmények alapvető szükségleteinek kielégítésére. (Információk az Ukrajnának nyújtott uniós támogatásról.)

A hiteles tájékoztatást segítendő: hamis, félrevezető híreket leleplező újabb uniós központok alakulnak

Az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy Digitális Média Európai Megfigyelő Központja (EDMO) részeként a hamis, megtévesztő hírek elleni hat új központ jön létre. Az EDMO a tényellenőrzéssel foglalkozó újságírók, a tudományos kutatók és az európai dezinformáció elleni küzdelemben részt vevő más érdekeltek független platformja. Az új központok, köztük a magyarországi Lakmusz, a jövő év elején kezdik meg tevékenységüket, kiegészítve a 2021 óta már működő nyolc központ munkáját. Hozzájárulnak egy multidiszciplináris több tudomány határterületét érintő kutatóközösség létrehozásához olyan hálózat kialakítása végett, amelyik képes észlelni és elemezni a megtévesztést szolgáló kampányokat. A médiatudatossággal kapcsolatos rendezvényeket szervez nemzeti vagy nemzetközi szinten, és más tevékenységekkel is hozzájárul a félretájékoztatás, a hamis hírek terjesztése elleni küzdelemhez.

Konferencia Európa jövőjéről

Az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság holnap értékelő eseményt szervez az Európa jövőjéről szóló konferencián elhangzottak továbbvitelére. A rendezvény lehetőséget ad a három intézmény számára, elmagyarázandó, hogyan kívánnak reagálni a tanácskozáson megfogalmazott javaslatokra, és eszmecserét folytassanak az összeurópai vagy nemzeti vitacsoportokban részt vevő polgárokkal, illetve a tagállami rendezvények szervezőivel.

A Bizottság meghívására világnézeti szervezetek képviselői vitatják meg az ukrajnai háborút

December 2-án Margarítisz Szhinász alelnök magas szintű találkozón látja vendégül európai világnézeti szervezetek képviselőit, hogy megvitassák: milyen hatása van az európai uniós polgárok életére az Ukrajnában folyó háború. Othmar Karas, az Európai Parlament első alelnöke is részt vesz a megbeszélésen, amelyre a világnézeti szervezetekkel folytatott, az Európai Unió működéséről szóló szerződés 17. cikke szerinti rendszeres párbeszéd részeként kerül sor.

A résztvevők megvitatják az EU migrációs és menekültügyi politikáját, az energiaválságot és annak társadalmi következményeit, valamint e kérdéseknek az európai berendezkedésre gyakorolt hatását. (Hasonló találkozók és következtetéseik)