Lassan gyógyul ki a szállodaipar a vírusból

Bár a hatósági korlátozást feloldották, a hazai szállodákat még hosszú hónapokig sújtani fogják a koronavírus-járvány következményei. Az idényhez képest rendkívül kicsi a foglaltság, hiányoznak a külföldi vendégek. Az ágazat az idén 40-45 százalékos foglaltságcsökkenéssel számolhat. (Nyitó kép: a budapesti New York-palota átriuma; kép: priceline.com)

A szállodai korlátozások feloldása a turisztikai főszezon kezdetén érte a hotelipart. Tekintettel arra, hogy – különösen a vidéki szállodák esetében – a nyári időszakban termelődik meg az éves eredmény nagy része, a szálláshelyek zöme, ha teheti, azonnal újraindítja szolgáltatásait. Egyes szállodaláncok esetében előfordul, hogy nem minden egység nyit azonnal, ezekben általában – kapva az átmenetileg visszaeső kihasználtság kínálta alkalmon és esetenként a megnyert Kisfaludy-támogatásoknak köszönhetően – felújítást végeznek a tulajdonosok.

Németh Richárd, a BDO Magyarország hotel- és ingatlan-üzletágának egyik vezetője szerint az idei nyári szezont teljes bizonytalanságban kezdik a szálláshelyek. „Miközben júniusra országszerte igen gyenge előfoglalási számokat láthatunk, július és augusztus pedig gyakorlatilag üres. A vendégek ugyanis az idén csupán az indulás előtti utolsó napokban hoznak döntést utazásaikról” – véli a szakember.

Júniusban a nem fővárosi szállodák 20–50 százalékos foglaltsága várható, 50–60 százalék fölé júliusban és augusztusban is elsősorban a balaton- és más, tóparti, termál régiókban, illetve nagy vidéki városokban található szállodák lesznek képesek elérni ezt az értéket.

Budapesten még rosszabb a helyzet, mert a vidéki szállodák vendégköre döntően magyar, a budapestiek esetében a múlt évtizedben rendre 85 százalék felett volt a külföldiek aránya. A fővárosban a kereskedelmi szálláshelyek töredéke van nyitva: egyelőre jellemzően alacsony foglaltsági előrejelzésekkel. Noha oda az EU országaiból érkeznek már vendégek, a forgalom aligha növekszik látványosan a nemzetközi légiközlekedés helyreállásáig, vagyis még hónapokig.

Budapestre az STR, a világméretű szállodaipari adatszolgáltató előrejelzése 2020-ra a kereslet több mint 40 százalékos, a foglaltság mintegy 45 százalékos visszaesésével számol. Az átlagár mértéke eközben mintegy ötödével csökkenhet majd. Ezzel egyidejűleg a szállodaépítési és -átadási láz is jócskán lanyhul majd a fővárosban: a jó ideig évi 4–5 százalékos szobakínálati növekedést 2–3 százalékos, majd 2022-től (az építkezések késleltetett megvalósulásával) ennél is alacsonyabb növekedési ráta követheti.

A lassuló kapacitásnövekedés egyébként összességében jót tehet a piacnak, hiszen a lassú keresletemelkedést nem terheli további túlkínálati nyomás, ezáltal súlyosbítva a működő szállodák jövedelmi helyzetét. A szállodafejlesztői-beruházási kedv továbbra is kedvező, ugyanakkor a jelenlegi piaci konszenzus alapján a keresleti–kínálati egyensúly helyreállása leghamarabb 2022-re várható.

A piacon elterjedt megoldási javaslattal, amely szerint szállodákat alakítanak át irodaházakká, a BDO szakértője nem ért egyet. Ez csak kényszer szülte, átmeneti és kevésbé megalapozott megoldás, mivel egy szálloda speciális tervezésű mind szolgáltatásaiban, mind pedig alapterületben, konfigurációban, gépészetben, informatikában. Sok esetben pedig bizonyos helyszíneknek vagy épületeknek egyszerűen nincs más fejlesztési alternatívája, mint a kereskedelmi szálláshely-funkció. Azzal azonban egyetért, hogy ahol lehetséges még a tervezéskor, ott a koncepcióváltás hosszabb távon is nyerő stratégia lehet.

Az évente szokásos kockázatok (időjárási bizonytalanság, a főszezon rövidsége) mellé az idén az elmaradó fesztiválok, az általános makrogazdasági helyzet és a tömegesen kimerített szabadságkeretek növekszik a bizonytalanság.

Tehertétel még a járulékfizetési és bértámogatási programok kifutása, ami akár újabb elbocsátási hullámot is okozhat a szektorban. A szállodatulajdonosok a kereslet elmaradását vagy annak a vártnál lassúbb visszaépülését tapasztalva nagyon súlyos likviditási helyzetbe kerülhetnek már hónapokon belül, amelyet a december végén kifutó bankihitel-moratórium tovább fog súlyosbítani. A múlt pár hónapban nagyon sok szolgáltató (szálloda, fürdő, étterem) szenvedett tetemes veszteségeket, az újabb megpróbáltatások jó részüket sodorhatják egészen a fizetésképtelenség közvetlen határára.

Sajátos módon az újra nyitás is kockázatos, mivel egy szálloda működése közben – akármennyire kevés is a vendég – tetemes állandó költségeket (munkaerő, energia, működtetés) állni kell. Így könnyen előfordulhat, hogy átmenetileg a szállodák további üzemi veszteségeket fognak elkönyvelni, ha újra nyitási stratégiájuk nem kellően átgondolt és körültekintő” – mondja a BDO Magyarország szakértője.

A BDO a világ 170 országban, több mint 1800 irodával jelen lévő könyvvizsgáló és tanácsadó hálózat. A BDO International munkatársainak száma 90 ezer, a csoport árbevétele meghaladja a 9,6 milliárd amerikai dollárt.