Látványosan lassul a használtautó-behozatal – elapadt az utánpótlás

Októberben az idei mélypontját érte el az itthon forgalomba helyezett, külföldi eredetű használt személyautók száma. A Datahouse friss adatai szerint 9624 használt gépkocsit hoztak be országunkba, ötödével kevesebbet, mint a tavalyi tizedik hónapban, amikor 12 040-at regisztráltak.

Az év első öt hónapjában a behozatali számok még rendre jóval a tavalyi értékek felett álltak: május végére a használtautó-import több mint hetedével múlta felül a tavalyi hasonló értéket. Júniustól azonban fordulat történt: a nyár kezdete óta (a tavalyihoz mérten) egyre kevesebb jármű érkezett az országba, és október végére az idei előny elolvadt: tíz hónap adatai alapján az itthon forgalomba helyezett importált autók mennyiségeegy százalékkal már el is marad a tavalyitól.

Az év első felében a használtautó-behozatal részben az alkatrészhiánytól szenvedő újautó-piacról átáramló keresletnek volt köszönhető – mondta el tudósítónknak Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. Azóta azonban ez a beszerzési forrás is jócskán beszűkült. Az új autók hiánya miatt a nyugati piacokon is látványosan drágultak az elérhető használt járművek, amiket ráadásul a magyar vásárlók számára a 400 forintnál is drágább euró is tovább drágít. Ugyanakkor a következő hónapokban nem a kínálati, hanem a keresleti oldalon mutatkozik majd a gond. A kereskedők a romló feltételek ellenére is képesek behozni autókat, ám a megélhetési és rezsiköltségek egyelőre kiszámíthatatlan mértékű emelkedése miatt a piacon a vásárlói érdeklődés megcsappant.

A JóAutók.hu várakozása szerint a piac újbóli élénkülésére a jövő tavaszig mindenképpen várni kell. Ez azt is jelenti, hogy a következő hónapokban tovább stagnál majd a piac. Ezért már az is esélytelennek látszik, hogy az év egészében a behozott használt autók száma eléri a tavalyi 132 ezres szintet.

Mindeközben a hazai autópark másik fontos forrásának számító újautó-piac is újabb mélyrepülésbe kezdett: az októberben eladott 8260 új személyautó nyolcadával volt kevesebb, mint a szeptemberi értékesítés. Mindez azt jelenti, hogy lassabban cserélődik, ezért ismét gyorsuló ütemben öregszik a hazai autópark, aminek átlagéletkora (a látszat ellenére) már év elején elérte a másfél évtizedet. (Ez az érték évtizeddel ezelőtt korábban még 12 év sem volt.)

Az idén október végig 108 918 használt autót hoztak be az országba, egy százalékkal kevesebbet, mint tavaly tíz hónap alatt. Ez idő alatt 94 028 új autót vásároltak a magyarok, 9,3 százalékkal kevesebbet, mint tavaly január 1.–október 31. között.