Lázmérés és kérdőív vár a Hispániába érkezőkre

(Alicantei tudósítás) Extra ellenőrzéssel számolhatnak a Spanyolországba érkező turisták. Landolás után mindenkinek megmérik a lázát és az utasoknak ki kell tölteniük egy kérdőívet is. Ha valaki gyanús, azt tesztelni fogják a legmegbízhatóbb PCR-teszttel, hogy senki ne hozhassa be az országba a koronavírust. A miniszterek tanácsa elfogadta az újfajta normál kerékvágást szabályozó törvényt, miközben állandósul a politikai csatározás az országban. Az exkirályt korrupciós ügyben vizsgálják, a kormányt a nőnapi tüntetések miatt ostorozzák, az ellenzéket pedig a madridi idősotthonok lakóinak rossz kezelésével vádolják.

Lázmérés és kérdőívkitöltés – ezek lesznek a turisták első élményei landolás után Spanyolországban. Július 1-jétől szabadon be lehet majd utazni az országba, azonban az extra ellenőrzésen mindenkinek át kell esnie annak érdekében, hogy ne terjedhessen el újra a koronavírus. A Kanári- és a Baleár-szigetek július előtt megnyitnák a határt, de ezzel kapcsolatban még várják a kormány válaszát. Ami biztos, hogy júliustól a Spanyolországba érkező külföldieknek lázmérés után be kell számolniuk arról, hogy kikkel voltak kapcsolatban az elmúlt időszakban, találkoztak-e koronavírussal fertőzött emberrel, illetve tapasztalták-e magukon a betegség valamely tünetét. A gyanús eseteket a legmegbízhatóbb PCR-tesztekkel fogják tesztelni a repülőtereken. Ugyanez a procedúra vár azokra is, akik hajóval vagy közúton érkeznek Spanyolország területére.

el_universo.jpg

Fotó: El Universo

Elfogadta a miniszterek tanácsa az újfajta normál kerékvágást szabályozó törvényt. A kormány már megszerezte a baszk nacionalista PNV párt támogatását is és tárgyal a Ciudadanos-szal, valamint a katalán ERC-vel, így várhatóan a kongresszus is megszavazza a rendelkezések törvénybe iktatását. Eszerint a szükségállapot után, tehát június 21-ét követően is kötelező lesz maszkot hordani nyílt és zárt térben is akkor, ha nem tartható meg másoktól az 1,5-2 méteres távolság. Azokat, akik megszegik a szabályt, 100 euróra büntetik. A törvény kötelezővé teszi az általános távolságtartást, valamint a gyanús esetek azonnali tesztelését, továbbá a kórházak jobb egészségügyi felszerelését. Salvador Illa egészségügyi miniszter elmondta: a törvény addig marad érvényben, amíg meg nem szűnik az egészségügyi vészhelyzet.

deia.jpg

Fotó: Deia

Nem védhették magukat a spanyolok, mert nem tudtak a veszélyről – ezt állítja jelentésében a nőnapi tüntetések és a koronavírus-járvány elterjedése közti összefüggéseket vizsgáló bíróság orvosszakértője. Ez már a második jelentés, amelyben az ügyet vizsgáló törvényszék a kormányt teszi felelőssé a koronavírus elterjedéséért. Ebben a dokumentumban az áll: ha lefújták volna a március 8-i tüntetéseket, akkor elkerülhető lett volna a betegség széles körű elterjedése. Ha nem törölték volna is a demonstrációkat, de figyelmeztették volna a lakosságot a veszélyre, mindenki körültekintőbben vonulhatott volna fel, megtéve a szükséges higiéniai és biztonsági intézkedéseket saját és mások védelme végett. Ugyanakkor a jelentésben az áll: nem tudható, hogy a tüntetéseken részt vett-e olyan ember, aki hordozta a Covid-19-et vagy pedig olyan helyeken terjedt rohamosan a betegség, ahol szintén tömegek gyűlnek össze, például tömegközlekedési eszközökön, közintézményekben. Az államot védő ügyvédi iroda szerint az ügyet vizsgáló bírót „bűncselekmény bizonyítékainak erőszakos keresésével” vádolhatják.

elpais.jpg

Fotó: El País

A legnagyobb ellenzéki párt, a PP vezetője, Pablo Casado a jelentés elolvasása után közölte: a kormány „későn és rosszul cselekedett”, miközben „láthatta a tömegkatasztrófa közeledtét”. Szerinte Pedro Sánchez kormánya alábecsülte a koronavírust, ezért lett drámai a helyzet Spanyolországban.

20minutos_casado.jpeg

Pablo Casado, a Partido Popular (PP) elnöke. (Fotó: 20 minutos)

Állandósulnak a politikai csatározások Spanyolországban. Miközben az ellenzék a járvány elterjedésével vádolja a kormányt, utóbbi visszatámad: a madridi egészségügyi hivatal tanácsadójának azonnali menesztését követeli. Az ország élén álló PSOE és Podemos, továbbá a Más Madrid nevű párt szerint Enrique Ruiz Escudero hanyagul kezelte a madridi idősotthonok ügyét a járvány idején. Állítólag nem küldte kórházba a Covid-19-cel fertőzött fekvőbetegeket, csak azokat, akik a saját lábukon tudták elhagyni az otthonokat. Escudero és a Madrid Közösség elnöke, Isabel Diaz Ayuso szerint ez a lépés nem történt meg, csak egy volt a lehetséges forgatókönyvek közül, mely sosem valósult meg.

esucdero-ayuso.jpeg

Balra Erique Ruiz Escudero, a madridi egészségügyi hivatal tanácsadója, jobbra Isabel Díaz Ayuso, Madrid Közösség elnöke (Fotó: 20 minutos)

Emellett a legfelső bíróság vizsgálódni kezdett I. Juan Carlos, volt spanyol király ügyében is, akit pénzmosással és korrupcióval gyanúsítanak. Még az előző kormány idején, 2011-ben gyanús szerződéseket kötött Szaúd-Arábiával a Mekka és Medina közötti gyorsvasútvonal (AVE) megépítésével kapcsolatban, melyet 2018-ban avattak fel.

juancarlos.jpg

Középen I. Juan Carlos király (Fotó: Confidencial Digital)

Az ügyben elvégzett korábbi nyomozási adatok láttán, I. János Károly fia, VI. Fülöp márciusban úgy döntött: lemond az apjától származó örökségről.