Oroszországot Ukrajnában kell megállítani – Ljubov Nepop nagykövet tájékoztatója

(Forrás: muosz.hu) Ljubov Nepop asszony, Ukrajna magyarországi nagykövete tájékoztatót tartott a Magyar Újságírók Országos Szövetsége kül- és biztonságpolitikai szakosztálya tagjainak, valamint a Corvinus egyetemről érkezett diákoknak hazája bel- és külpolitikai helyzetéről, különös tekintettel az agresszor Oroszországgal szembeni honvédő háborújáról. (A nyitó képet Hanti Vilmos készítette.)

A nagy érdeklődéssel kísért, mintegy másfél órás tájékoztatón a nagykövet asszony segítségével az újságírók és egyetemi hallgatók képet alkothattak arról, miként látja Ukrajna a mai helyzetet, az Oroszországi Föderáció (OF) támadása következtében kialakult állapotokat, azok nemzetközi, első sorban európai kihatásait.

Ljubov Nepop hangsúlyozta, hogy az ukrajnai helyzetről azért is kulcsfontosságú a hiteles tájékoztatás, mert a Nyugat egyes országaiban már érződik az „Ukrajna-fáradtság”, az emberek, a politikai vezetés közönyösé válása Ukrajna segélykéréseivel kapcsolatban. A nagykövet asszony szerint Oroszország stratégiát nem váltott, taktikát viszont igen.

A harcok most a keleti, délkeleti országrészre, a Donbassz körüli régiókra összpontosulnak. Központjuk Szjeverodonyeck, ami a Szjeverszkij Donyec folyó túlsó, jobb partján lévő Liszicsanszk „testvérvárosa”, hiszen csaknem összenőttek.

Mi rejlik az oroszországi nyomulás mögött? A számítás, hogy mielőbb foglalják el a kiszemelt területeket (feltehetően a régióban Luganszk és Donyeck megyék teljes adminisztratív területét). A sietség mögött az a taktikai megfontolás húzódik, hogy ha az ukrán erők megkezdik a már jelzett ellentámadást – támaszkodva a Nyugattól beérkező új fegyverekre, lőszer-utánpótlásra – akkor a védők katonailag kedvezőbb pozíciójából szállhassanak szembe a saját területét felszabadítani akaró ukrán sereggel. És ilyen helyzetekben – jegyezte meg a nagykövet asszony – a támadók erőszükséglete, vesztesége háromszorosa a védőkének.

Rámutatott a Mariupol és Szjeverodonyeck helyzete közti párhuzam egyik fontos elemére: a városokban az ellenálló ukrán erők tetemes oroszországi támadóerőt kötnek le, ezzel mintegy megakadályozva az orosz csapatok felvonulását. Mariupolban, az Azovsztal területén védekező ukrán erők – amik között nemcsak a Moszkvában nácinak minősített –, valójában nem náci Azov-ezred tagjai voltak, hanem a 36. ukrán tengerészgyalogsági dandár, a határőrség katonái is harcoltak. Ezek az erők nagyszámú oroszországi támadót kötöttek le, fékezve ezzel az agresszor csapatainak délre, Mikolayiv városa irányába tervezett előre nyomulását.

A nagykövet asszony kitért az Oroszországi Föderáció támadásának humanitárius oldalára is, kiemelve, hogy a támadók egyik célja az ukrán kulturális intézmények, iskolák, könyvtárak lerombolása – egyszóval az ukrán kultúra felszámolása.

Kitért az EU-tagság körüli kérdésekre is. Kiemelte, hogy Ukrajna 2014 óta következetesen készül az EU-tagságra, fokozatosan bevezetve az EU-normákat. Példaként említette Ukrajna csatlakozását az EU egységes elektromos energia-hálózatához – amit EU-tagországok, a többi között a balti államok még nem értek el. Ennek a Magyarország szempontjából is fontos témának a lényege, hogy megfelelő berendezések felszerelésével szinkronizálják az ukrán váltóáramot az EU-ban használatos frekvenciával. (Azaz szükség esetén Magyarország is nehézség nélkül importálhat elektromos áramot Ukrajnából.)

Ljubov Nepop üzenetének legfontosabb része az volt, hogy Kijevben nagyon számítanak az erre hónapra ígért nyugati fegyverszállításokra. Jelezte, hogy az újabb nyugati fegyverszállítmányoktól, nehézfegyverektől, tüzérségi eszközöktől azt várják, hogy segítenek felszámolni az oroszországi erőknek a régióban érvényesülő tüzérségi fölényét, ami eléri az ott telepített ukrán tüzérség 10-15-szörösét is. Ha lesz elegendő fegyver, az ukránok képesek lesznek a győzelemre – mondta a nagykövet asszony.

Ami az ukrán–orosz tárgyalásokat illeti, a diplomata szerint az oroszok csalnak, csak a saját érdekeiket védik. Rámutatott: a tárgyalások biztosította szünet (tűzszünet) az Oroszországi Föderáció erőinek kedvez. Időt ad rá, hogy újra rendezzék soraikat a rendkívül súlyos veszteségeik miatt. Ukrán forrásokat idézett, amik szerint több mint 34 ezer oroszországi támadó vesztette életét. A pontos ukrán veszteségadatok nem ismertek, annyi biztos, hogy kisebbek az oroszokénál – mondta. Azt is közölte, hogy a támadók Ukrajna területének ötödét foglalták el és az ország csaknem a fele (270 ezer négyzetkilométernyi terület) aknamentesítésre szorul. Ebbe beleértendők az elaknásított szántóföldek, mezőgazdasági területek is.

Áttérve a harcoknak az ukrán nemzetgazdaságot érintő súlyos hatására, a nagykövet asszony kiemelte: az oroszországi tengeri blokád miatt 25 millió tonna ukrán termény, gabona rekedt az országban. Szerte a világban mintegy 400 millió ember függ az ukrán gabona- (élelmiszer-) exporttól – ezek az emberek is veszélyben vannak. És a megoldatlan gabonaexport-ügy kihat a jövőre is, ugyanis a magtárak, raktárak tele vannak, így nem lesz hely az idei termés elhelyezésére.

Ljubov Nepop ekként összegezte az ukrán álláspontot:

1. Ukrajnának fegyverekre van szüksége. Nem kis mértékben a kikötők, első sorban Odessza védelmében.

2. Létre kellene hozni egy (nemzetközi) szervezetet az ukrán áruexport segítésére.

3. Oroszország, ha Ukrajnában nem állítják meg, továbbmegy. „Emlékezzenek a moszkvai kijelentésre, hogy vissza kell állítani az 1997-i állapotokat”. Litvánia és Lengyelország az első célpontországok lehetnek – jelezte a nagykövet asszony.

Végül hangsúlyozta: a (globális) biztonságnak ára van. És a világ ma még olcsóbban megússza, ha segít Ukrajnának.

Ljubov Nepop egyúttal bátorította az újságírókat, hogy kéréseikkel, kérdéseikkel forduljanak hozzá bizalommal, mindig készséggel áll a sajtó rendelkezésére.