Hatalmas sztrájkok az európai légi és vasúti közlekedésben

Késések és fennakadások voltak pénteken az európai légiközlekedésben a légitársaságok dolgozóinak sztrájkja miatt. Az ágazat súlyos munkaerő-hiánnyal küzd. Belgiumban a Brussels Airlines és a Ryanair több mint 400 járatot törölt vasárnaptól. A helyzet a szakszervezetek szerint tarthatatlan. (A képen: a Ryanair-dolgozók nem mertek sztrájkolni; foto: Arne Dedert/dpa.)

„Három éve körülbelül napi 2500 járatunk volt a teljes hálózatban, most pedig már 3000-nél is több, ám körülbelül ugyanannyi személyzettel” – mondja a Ryanair pilótája.

Madridban az USO szakszervezet tagjai szolidaritást vállaltak a Ryanair dolgozóival, akik nem mertek sztrájkolni, mert féltek a cég megtorlásától.

„Olyan alapvető dolgokat követelünk, mint hogy a dolgozóknak ne fizessenek kevesebbet, mint a minimálbér, kapjanak vizet, tárgyaljunk kollektív szerződésről.”

Sok utas nem is vett észre fennakadást: „Nem is tudtuk, hogy sztrájk van, online intéztük a bejelentkezést, így nem volt semmi gondunk. Semmiről sem tudunk.”

Franciaországban pénteken országszerte fennakadások voltak a vasutasok sztrájkja miatt. Az ágazat fő szakszervezetei július 6-ára munkabeszüntetést jelentettek be, béremelést követelnek.

Az Egyesült Királyságban is béremelést követelnek a szakszervezetek, ahol a héten az elmúlt három évtized legnagyobb sztrájkját tartották a vasutasok. Ezen a szombaton ismét munkabeszüntetést tartanak.

Háromnapos vasúti és légi sztrájk Nagy-Britanniában és Belgiumban; Folytatódott a vasutas sztrájk az Egyesült Királyságban; Hatalmas fennakadásokat okozhat a vasutassztrájk Nagy Britanniában