Német újdonság: környezetkímélő rollerek egyelőre budapestieknek

Százötven elektromos járművel indítja el budapesti rollermegosztó szolgáltatását Európa vezető mikro-mobilitási szolgáltatója, a TIER. A német cég a legújabb fejlesztésű TIER V-típusú e-rollerjeit hozza el a magyar fővárosba.

Budapest a legújabb nagyváros, ahol a berlini székhelyű TIER elérhetővé teszi a közlekedés megújítására irányuló szolgáltatásait. Így mostantól a magyar főváros belső kerületeiben is a nap huszonnégy órájában a használók rendelkezésére állnak a társaság elektromos rollerjei. A világ több mint százharminc városában jelen lévő TIER a városvezetéssel szoros együttműködésben kiemelt figyelmet fordít a kerületekre vonatkozó, az e-rollerek használatát és parkolását szabályozó előírásokra. 

Az elektromos rollerek környezetbarát és fenntartható közlekedési alternatívát kínálnak a budapestieknek és a magyar fővárosba látogatóknak. Az e-rollerek lemerült akkumulátorai a helyi üzletekből és kávézókból álló, folyamatosan bővülő partnerhálózat tagjainál cserélhetőek feltöltöttekre. A társaság saját alkalmazottakból álló csapata ezeken az átvevőpontokon cseréli ki a lemerült akkumulátorokat feltöltöttekre, jócskán csökkentve ezzel a rendszer üzemeltetése végett megteendő utakat. Ennek köszönhetően a társaság rollermegosztó szolgáltatása teljesen klímasemlegessé vált már januártól.

A társaság piacra lépésének részeként nemrégiben nyitotta meg Tech Hub néven magyarországi technológiai innovációs központját, miután felvásárolta a Makery magyar digitális termékfejlesztő céget. Ezzel Berlin és London mellett Budapest lett a harmadik olyan város, ahol az IT-szakemberek és formatervezők a TIER-használóknak szánt alkalmazásokon dolgoznak. A magyar szakemberek – kezdetben még a Makery munkatársaiként – már 2018-tól, a TIER indulása óta együtt dolgoznak a német vállalattal.

Európai alapítású vállalatként a TIER a kontinens nagyvárosainak adottságait figyelembe véve alakította ki járműveit. A társaság a TIER V elektromos rollerjeit hozta el Budapestre. Az új típus folyamatos nagyvárosi használatra lett tervezve, várható élettartama 5 év. Teljes modularitásának köszönhetően minden alkotóeleme cserélhető vagy javítható, így tulajdonképpen bármeddig használható. A TIER V széles, nagyméretű kerekei segítenek abban, hogy úthibák esetén, illetve keskeny utcákon is könnyen és biztonságosan irányítható legyen a roller. A közlekedés biztonságát olyan továbbfejlesztett megoldások szolgálják, mint a három, egymástól függetlenül működő fék, a stabil fogású kormány és az erős fényű lámpa. Az e-rollert első és hátsó jelzőfényekkel, indexszel is ellátták, használója biztonságosan jelezheti irányváltási szándékát. A használók kényelmét szolgálja a széles fellépő és a vezeték nélküli telefontöltő.

A TIER klímasemleges e-rollerjeivel a budapesti VIII., a IX. és a XI. kerület határain belül utazhatnak használóik. Ezt a területet elhagyva a jármű sebessége automatikusan 5 km/órára csökken, a rollerek kijelölt zónán túli parkolását pedig különdíj felszámolásával kívánják megelőzni. A TIER a további kerületekkel is tárgyalásokat folytat a működési terület bővítése végett.

A szolgáltatást első alkalommal kipróbálók a BUDAPEST kóddal ingyen juthatnak két feloldáshoz és egy 20 perces utazáshoz. A TIER használatához a mobilalkalmazás letöltését követően a használó az appban elérhető térképen keresheti meg a hozzá legközelebbi rollert, amelyet a kormányon található QR-kód beolvasásával tud aktiválni. Az utazás egy megfelelő parkolóhelyet keresve a kitámasztó lehajtásával, majd a TIER appban a „Használat befejezése” gomb megérintésével fejezhető be.