Eltűnik a műanyag zacskó az Auchan üzleteiből

Húsvét után eltűnik az Auchan hazai áruházaiból a zöldség-gyümölcs, illetve a pékáru leméréséhez és hazaszállításához használt műanyagzacskó. Április 19-től a már eddig is kínált környezetbarát csomagolóeszközökben vihetjük haza az árut. Ezzel az áruházlánc elsőként a magyar piacon úttörő lépést tesz a fenntarthatóság megvalósításában. (A kép forrrása: azuzlet.hu)

A zöldség-gyümölcs- és pékárupultoknál ingyen kínált műanyag zacskókat általában egyszer használjuk, addig, amíg lemérjük és hazavisszük bennük a termékeket. Aztán azonnal a kukába dobjuk, és pár óra szolgálat után 200 évig bomlanak le hihetetlen mértékű műanyagszennyezést okozva ezzel a természetben. Elrettentő arány, hogy hazánkban a csomagolásra szánt műanyag hulladékoknak még a harmadát sem hasznosítjuk újra, és ezzel, sajnos, nem vagyunk egyedül, hiszen a világszerte gyártott, irdatlan mennyiségű műanyag kétharmadát csupán egyszer használják. És még egy beszédes adat: egy év alatt annyi műanyag hulladékot „termelünk”, ami vetekszik az emberiség testsúlyával, ami kb. 300 millió tonna.

Az Auchan azt vallja, hogy az élelmiszeriparnak és kereskedelemnek felelőssége és szemléletformáló hatása is van a környezettudatosság kialakításában. A francia nemzetközi kiskereskedelmi csoport és multinacionális vállalat, az Auchan magyarországi üzlethálózata évek óta következetes fenntarthatósági stratégiát igyekszik megvalósítani. Három évvel ezelőtt elsőként jelent meg a piacon a mára már bevált, újrahasznosított kartonból készült bevásárlódobozával, folyamatosan hozott be alternatív csomagolóeszközöket a zöldség-gyümölcsosztályaira, pékárurészlegire, legutóbb pedig a húsoknál és sajtoknál is lecserélték a műanyagot tartalmazó csomagolást tisztán növényi alapanyagokból készülő, lebomló és komposztálható változatokra.

Legújabb, követésre érdemes lépéseként teljesen kivonja az egyszer használatos műanyagzacskókat az üzletekből.

A műanyag zacskók helyett a zöldség- és gyümölcsosztályon többször használatos táskákat; mosható, három darabos re-tasakokat, a teljes egészében lebomló, komposztálható, biológiai alapanyagokból készült környezetbarát zacskókat vásárolhatnak a vevők. A pékárukat mosható, többször használatos biopamut és papír tasakokban vihetik haza a vevők, akik minden bizonnyal meg is őrzik majd a többször használható csomagolóanyagokat a következő vásárlásaikhoz.