EU-szolidaritás: ukrán és orosz nyelvű uniós segélyvonal

Az Európai Bizottság külön ukrán és orosz nyelvű információs szolgáltatást kezdett abból a célból, hogy a polgárok ukrán vagy orosz nyelven érdeklődhessenek az Ukrajna iránt tanúsított uniós szolidaritásról, és kérdéseikre ugyanezeken a nyelveken kapjanak választ.

Mától az EU területén belül és kívül bárki tájékoztatást kérhet a Europe Direct ügyfélszolgálati központtól ukránul vagy oroszul az Ukrajnának nyújtott uniós segítségről, az Oroszországgal szembeni szankciókról, az orosz invázió miatt Ukrajnából elmenekülő emberek részére biztosított ideiglenes védelemről és a menekülteket ebből eredően megillető jogokról vagy a szükséget szenvedők által igénybe vehető más támogatásokról – kérdései nem maradnak megválaszolatlanul.

Az Európai Unió Ukrajna iránti szolidaritása jegyében létrehozott segélyvonalat a Europe Direct ügyfélszolgálati központ működteti, mely azáltal, hogy a hivatalos 24 uniós nyelven felvilágosítással szolgál uniós vonatkozású ügyekben, több mint 20 éve fontos szerepet játszik az EU és a polgárok közötti kommunikációban. Tavaly az Europe Direct központ munkatársai 205 000 kérdést válaszoltak meg, információkkal segítve az EU-val kapcsolatos kérdésekkel hozzájuk forduló polgárokat. Az ukrán és orosz nyelvű uniós információs szolgáltatást ismertető weboldal

Kiállás Ukrajna mellett: április 9-én globális donorkonferenciára kerül sor Varsóban a lakóhelyüket hátrahagyni kényszerült, illetve az Ukrajnából elmenekült emberek megsegítésére

Annak elismeréseként, hogy Lengyelország kulcsszerepet játszik az Ukrajna elleni invázió miatt menekülni kényszerülő emberek megsegítésében, április 9-én Varsóban kerül sor az Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök által meghirdetett „Kiállás Ukrajna mellett” elnevezésű adományozói konferenciára. A rendezvény fogja lezárni azt az azonos néven futó, átfogó közösségimédia-kampányt, ami azért indult, hogy sikerüljön pénzt előteremteni és más támogatást biztosítani a lakóhelyüket hátrahagyni kényszerült, de továbbra is Ukrajnában tartózkodó lakosok, valamint az Ukrajnából külföldre menekült emberek szükségleteinek fedezésére.

Antitröszt: A Bizottság előre be nem jelentett helyszíni vizsgálatokat végez több, a földgázágazatban működő németországi vállalatnál

Március 29-én az Európai Bizottság előzetes bejelentés nélkül helyszíni vizsgálatot végzett földgázellátással, -szállítással és -tárolással foglalkozó németországi vállalat telephelyén. A be nem jelentett helyszíni vizsgálatokra azért került sor, mert a Bizottságnak aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy a kérdéses vállalatok esetleg megsértették az erőfölénnyel való visszaélést tiltó uniós versenyszabályokat (az Európai Unió működéséről szóló szerződés 102. cikkét). A Bizottság tisztviselői a német versenyhatóság munkatársainak kíséretében keresték fel az ellenőrzött vállalatokat. Be nem jelentett helyszíni vizsgálatokra az előzetes nyomozati szakaszban kerül sor akkor, ha felvetődik annak a gyanúja, hogy egyes piaci szereplők versenyellenes gyakorlatot folytatnak.

Az a tény, hogy a Bizottság ilyen vizsgálatot folytat, nem jelenti, hogy az érintett vállalatok versenyellenes magatartást tanúsítottak, és a vizsgálat várható kimenetelére sem utal.