Európai kampány az egészséges életmód szolgálatában

Az Európai Bizottság tegnap megkezdte a HealthyLifestyle4All kampányát: kortól és társadalmi csoportoktól függetlenül a lehető legszélesebb körben igyekszik népszerűsíteni az egészséges életmódot azzal a céllal, hogy javítsa az európai polgárok egészségét és jóllétét. (A nyitó képhez: egységes töltőt javasol a Bizottság az elektronikus eszközökhöz.)

A sportot és az aktív életmódot, valamint az egészség-, élelmiszer- és egyéb szakpolitikákat összekapcsoló, két évig tartó kampány a civil társadalom, a nem kormányzati szervezetek, a tagállami, helyi és regionális hatóságok, valamint a nemzetközi szervezetek részvételével zajlik.

A kampányban részt vevők célja, hogy különböző tevékenységeik révén az európaiakat még aktívabb és az eddiginél egészségtudatosabb életmódra ösztönözzék.
 
Számos uniós ország és szervezet, például a Nemzetközi és az Európai Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), a Nemzetközi Iskolasport Szövetség, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA), az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már közzé is tette a kampányt támogató vállalásait, melyekhez várhatóan további szervezetek is csatlakoznak.

Az elektromos hulladék csökkentésére: egységes töltő elektronikus eszközökhöz

A Bizottság fontos lépést tett az elektromos hulladék és a fogyasztókat érő kényelmetlenségek felszámolására, amelyek abból erednek, hogy egyes elektronikus készülékek más és más, egymással nem kompatibilis töltővel működtethetők. A Bizottság az ágazati résztvevőkkel évekre visszamenő, önkéntes együttműködésben elérte ugyan, hogy a múlt tíz évben harmincról háromra csökkent a mobiltelefon-töltők száma, átfogó megoldást azonban nem tudott elérni.

Ezért olyan jogszabályt terjesztett elő, amelynek célja egy egységes töltési megoldás bevezetése valamennyi készülék tekintetében.