Tíz százalékra nőtt az infláció Németországban

Az eurós világban eddig nem tapasztalt mértékben nőtt az infláció Németországban a 9 eurós jegy- és üzemanyagkedvezmény megszűnése után. Évtizedek óta először érte el az infláció a 10 százalékot. (A nyitó képet Hendrik Schmidt/dpa készítette)

Az infláció a múlt 70 év legmagasabb szintjére ugrott Németországban. Az energia- és élelmiszerárak emelkedése miatt a fogyasztói árak szeptemberben 10 százalékkal emelkedtek a tavalyi szeptemberhez képest – közölte a Szövetségi Statisztikai Hivatal. Augusztusban 7,9 százalékos növekedést regisztráltak. A közgazdászok a következő hónapokban is kétszámjegyű inflációt várnak.

A jelenlegi szintű infláció az újraegyesített Németországban soha nem fordult elő. Az egykori Nyugat-Németországban, a régi szövetségi államokban az 1950-es évek elején mértek ugyan 10 százalékos vagy annál nagyobb arányt, de a számítási módszer az idők során változott.

A magas infláció csökkenti a fogyasztók vásárlóerejét, akik kevesebbet engedhetnek meg maguknak egy euróért. Az emberek pénzügyi mozgástere csökken. A Német Kiskereskedelmi Szövetség (HDE) felmérése szerint a fogyasztók 60 százaléka már korlátozza magát a vásárláskor. A következő hónapokra a megkérdezettek 76 százaléka készül takarékosabban vásárolni.

„Jelenleg sok háztartás kénytelen jóval több pénzt költeni energiára, vagy félretenni a látványosan megnőtt fűtésszámlára. Ennek megfelelően az egyéb kiadásokon, például új vásárlásokon kell spórolniuk” magyarázta nemrég Rolf Bürkl, a GfK nürnbergi fogyasztókutató szakértője. Ennek következményei vannak Európa legnagyobb gazdaságára nézve, mivel a magánfogyasztás a gazdaság fontos pillére.

Hónapok óta az energia és az élelmiszer volt a legnagyobb ármozgató. Az Ukrajna elleni orosz támadás és az ellátási szűk keresztmetszetek súlyosbították az amúgy is feszült helyzetet. Szeptemberben az energia 43,9 százalékkal került többe, mint egy évvel azelőtt, az élelmiszerek ára 18,7 százalékkal emelkedett.

Augusztushoz képest szeptemberben összesen 1,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.

A szövetségi kormány által bevezetett üzemanyag-kedvezmény és a 9 eurós helyi tömegközlekedési jegy némi enyhülést hozott az elmúlt hónapokban. Mindkét intézkedés augusztus végén lejárt. A szövetségi kormány további enyhítést tervez. Például: a nyugdíjasok, a diákok és a gyakornokok egyszeri energiaár átalányösszeget kapnak. A gyermek után járó pótlékot a jövő év elején emelik. A szövetségi kormány gázárfékkel akarja tompítani az emelkedő gázárakat.

Az intézkedésekről európai uniós szinten is tárgyalnak. Ma rendkívüli ülést tartanak az EU energiáért felelős miniszterei Brüsszelben.

Az Európai Központi Bank (EKB), amely hosszú hezitálás után, magasabb kamattal küzd a rekordinfláció ellen, kétszázalékos infláció mellett célozza meg a középtávú árstabilitást az euróövezetben. A legfrissebb adatok szerint augusztusban rekordmagasságot ért el az infláció a közös valutaövezetben. Az Eurostat statisztikai hivatal legutóbbi jelentése szerint a fogyasztói árak 9,1 százalékkal nőttek a tavalyi azonos hónaphoz képest. Ez a legmagasabb árfolyam azóta, hogy az eurót könyvpénzként 1999-ben bevezették.