Lövöldözés egy oslói melegbárban – terrortámadás?

(Forrás: kurier.at) Egy gyanúsítottat a rendőrök elfogtak, a bűncselekmény háttere egyelőre tisztázatlan. Két ember meghalt és több mint tucatnyian megsebesültek a norvég fővárosban, Oslóban egy éjszakai klubban történt lövöldözésben. 

A rendőrség tájékoztatása szerint egy gyanúsítottat a főként homoszexuálisok által látogatott létesítmény közelében fogtak el. A háttérről egyelőre semmi sem tudható.  „A rendőrség terrortámadásként kezeli az esetet” – közölték ma a hatóságok Az NRK közszolgálati műsorszolgáltató és más helyi média jelentései szerint a lövöldözés a népszerű melegbárban, a belvárosi London Pubban történt. 

Az éves Pride-felvonulást ma, szombaton kellett volna megrendezni Oslóban, ám a szervezők ma reggel lemondták. „Láttam, amint egy férfi közeledik; fegyvert rántott és lőni kezdett” – számolt be az NRK újságírója, Olav Roenneberg. Az NRK szerint legalább három tetthely lehetett. Több lövés is eldördült. A rendőrség nem zárja ki, hogy az elkövetők többen is lehetnek. Ezt azonban még nem erősítették meg. Más források arról számoltak be, hogy a hatóságok azt feltételezték, hogy magányos tettes volt. „Két ember halálát megerősítették” – közölte az oslói rendőrség Twitter-üzenetében. Az „Aftenposten” című újság arról számolt be, hogy legalább tíz ember szorul orvosi ellátásra, hárman súlyosan, további tizenken könnyebben megsérültek.

A többI között a VG újság és az NRK televízió által közzétett fotókon a London pub előtt összegyűlt mentőalakulatok, köztük rendőrök és mentőautók láthatóak. Helikopterek köröztek Oslo központja felett, mentő- és rendőrautók szirénájától volt hangos a város. A norvég főváros egyetemi kórháza közölte, hogy a lövöldözés után riadókészültségbe helyezték.

A TT svéd hírügynökség szerint a rendőrségi riasztás nem sokkal szombat éjjeli 1 óra után kezdődött. A helyszínen tartózkodó szemtanúk elmondták a médiának, hogy az emberek pánikszerűen elszaladtak. A rendőrség nagy területet lezárt, és arra kérte a szemtanúkat, hogy menjenek egy közeli szállodába. (Kép: Reuters/NTB)