Spanyolországban nem csitul a járvány

A Real Madrid is szeretne hozzájárulni es részt venni a koronavírus okozta nehézségek enyhítésében. Barnebau stadionjanak egy része is egy nagy raktárépületté vált, ott őrzik és raktározzák az adományként kapott egészségügyi felszereléseket. (Súlyos a helyzet Spanyolországban – sugallja az El Confidencial felvétele.)

A kormányzat április 11-ig meghosszabbította a karantént, s bár kicsit csökken a megbetegedések száma, főleg a gócként számon tartott madridi régióban, a hírt ma is megerősítettek.

Unokám apja, Roberto Carlos, a Real Madrid brazil legendája és a klub szakmai igazgatója az Onefootball portálnak elmondta: bármennyire szünetel is a játék a világjárvány miatt, tovább, előre kell tekinteni, gondolkodni. Szerinte mindenkinek ajánlólevél, hogy az RM-klubban játszhat, s ha rajta múlik, a brazil olimpiai bajnok Neymarnak is itt kell játszania. Kiállt az eladási listára került honfitársa, az általa a világ legjobb balhátvédjének/balszélsőjének tartott Marcelo mellett, aki megérdemel egy második esélyt a klubnál. Üzent egyúttal az útlevél-hamisítás miatt bebörtönzött Ronaldinhónak: alig várja, hogy a büntetése lejárta után magához ölelhesse.

Spanyolország – és megjósolható, mindenkire ez vár! – elesett, a járvány megállíthatatlan, az emberi és a tárgyi források kifogytak, az emberek türelmetlenek és reménytelenek.

A liberális El Confidencial című lap beszámol arról, hogy a spanyol állam nem engedi, sőt tiltja, hogy a munkavállalóknak felmondjanak, miáltal a létbiztonságot is garantálják. Madrid gyászol. A szabadságát, a sok elhunytat, a tavaszi boldogságot.

Van, aki kitűzte erkélyére a halálfejes zászlót, máshol a spanyol zászlót lengeti a szél, mert hisznek az igazi tavaszban, a kivirágzásban, az Életben.

Mindeközben Spanyolországban az intenzív osztályokon 4165 beteget kezelnek. Bármilyen drámai a helyzet, közel vagyunk a csúcsponthoz – tájékoztatta sajtót az egészségügyi tárca koordinátora, Fernando Simon járványügyi szakértő. Aláhúzta: a második legnagyobb probléma, hogy eddig 9444 egészségügyi dolgozó, orvos, ápoló is megfertőződött, arányuk jóval magasabb, mint más országokban. Elkeserítő, hogy egyre kevesebb a gyógyászati eszköz, és mind kevesebb az egészségügyi dolgozó meg a kórházi hely, miközben az ellátatlanság miatt egyre többen halnak meg.

worldometers.info óránként frissíti az adatokat. Amikor e sorokat írom, Spanyolországban 64 059 koronavírussal fertőzött beteget tartanak nyilván; az újonnan megfertőződöttek száma 6273, eddig 4964-en haltak meg, ebből legutóbbi 24 órában 569-en. Madrid és Barcelona a gócpont, e két városban a legtöbb a beteg – és a legtöbb gyógyult is.

Hamis teszt (forrás: El Periodico)

A tesztbotrány, amely szerint a tesztek négyötöde hamis adatokat adott, átírta a fertőzöttek valós számát. Emiatt is szükséges a pontos statisztika, mert az eddigiről kiderült, hogy nem az. A friss és hiteles számokból lehet majd következtetni arra, hogy mekkora lehet a kockázata egy következő fertőzésnek – mondta Fernando Simon járványtani szakember. A feszültséget nemcsak a tehetetlenség növeli, hanem az is, hogy óriási nehézséget okoz nem csupán élők, a betegek, hanem a járványban elhunytak méltó elhelyezése is.

Mi már a 12. napja türelmesen és fegyelmezetten várunk a karanténban sorsunk jobbra fordulására. Nem mozdulunk ki, egyúttal arra kérünk: maradj te is otthon!