Lemondott államfői tisztéről Novák Katalin – Varga Judit visszavonul a közélettől

(A Klubrádió információja alapján) Miután ma a tervezett idő előtt hazarepült Katarból, a repülőtérről a Sándor-palotába hajtatott, és nemrég a nyilvánosság elé állva lemondott a köztársasági elnöki pozícióról. (A nyitó kép forrása: hvg.hu.)

Miután a hét második felére gyakorlatilag elfogyott a levegő a köztársasági elnök körül amiatt, hogy K. Endrének – a bicskei gyermekotthonban évekkel ezelőtt történt pedofilbotrányban érintett igazgatóhelyettesnek, aki megpróbálta az áldozatokat elhallgattatni és éveken át hunyt szemet a főnöke által elkövetett gyerekek elleni szexuális abúzusnak – kegyelmet adott, és miután Kocsis Máté fideszes frakcióvezető és Orbán Viktor is kihátrált gyakorlatilag az államfő mögül, szombaton délután Novák Katalin beadta a lemondását.

A köztévének adott, felvételről közvetített beszédében 2024. február 10-én 17:27-kor az államfő elmondta: érthető, hogy magyarázatot várnak tőle a kegyelemről. Abban a hiszemben döntött a kegyelemről, hogy K. Endre nem élt vissza a gyermekek bizalmával.

Hibáztam – mondta.

A köztársasági elnök feladata a nemzet egységének képviselete, és a gyermekek védelme is ilyen. Magyar emberként azt várná az államfőtől, hogy ne hibázzék ilyen esetben. Ezért most bocsánatot kér azoktól, akiket megbántott és akik mellett nem állt ki. Államfőként ma utoljára áll a magyarok elé, és lemond a pozíciójáról.

Bocsánatot kért azoktól is, akik most úgy érzik, cserben hagyta az országot. Mindenki vállalja a hibájáért a felelősséget, mondta, és megköszönte a lehetőséget, hogy mintegy két évig képviselhette az országot. Megköszönte a családjának is, hogy végig mellette állt és célt ad a közélet utáni életszakaszban is.

Fél órával Novák Katalin bejelentése után Varga Judit, aki a kegyelem idején igazságügyi miniszter volt, és aki ellenjegyezte Novák kegyelmi döntését, bejelentette: visszavonul a közélettől. A kormánypárt a február 17-i szokásos Orbán-féle országértékelő után tart kihelyezett frakcióülést.

A jogász-közgazdász végzettségű Novák Katalin 2014–20 között család- és ifjúságügyért felelős államtitkár volt, utána 2020–21-ben családokért felelős tárca nélküli miniszter. 2017–21 között a Fidesz alelnöke volt, 2018–22 között pedig a Fidesz országgyűlési képviselője. 2022. május 10-én válaszották meg Magyarország köztársasági elnökének, ahol ő volt eddig az egyetlen nő és ő volt a legfiatalabb elnöke az országnak.

Novák Katalin a két ciklust kitöltött Áder Jánost váltotta a poszton, aki azt a Schmitt Pált váltotta, akinek a plágiumügye miatt kellett lemondania. Ő Novákhoz hasonlóan, kb. húsz hónapig töltötte be az államfői posztot, 2010. augusztus 6. és 2012. április 2. között.

x x x

Kaufmann Balázs, a 444.hu újságírója írta meg február 2-án, hogy Novák Katalin 2023 tavaszán a pápalátogatás ürügyén kegyelmet adott K. Endrének. Eleinte a kormánypárti politikusok igyekeztek elbagatellizálni az ügyet, de akkora általános felháborodás tört ki országszerte, hogy Orbán Viktor csütörtökön délután alkotmánymódosítási javaslat benyújtására kényserült, amely „lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények elkövetése esetén kegyelmet kaphasson”. Még aznap a háttérbe szorították Novákot, aki Katarba repült, ahol a vizes világbajnokságon szurkolt a magyar csapatnak.

Pénteken este 6-kor tüntetésen követelték lemondását a Sándor-palota előtt, Donáth Anna, a szervező Momentum elnöke azt ígérte, amíg nem mond le Novák, minden nap este 6-tól ott lesznek és tüntetnek.

Kilenc nap alatt jutott el oda a helyzet, hogy Novák Katalin, majd percekkel később Varga Judit is  lemondott.

Dr. Magyar Péter jogász, dr. Varga Judit volt férje ezt a bejegyzést tette közzé 2024. február 10-én a Facebookon:

„A mai napon benyújtom a lemondásomat mindkét állami társaságban betöltött pozíciómról. Szintén lemondok a részben állami tulajdonú MBH Bank Nyrt.-ben viselt felügyelő bizottsági tagságomról. A lemondás mögött nem szakmai okok állnak.

Egy percig sem akarok olyan rendszer részese lenni, amelyben az igazi felelősök nők szoknyája mögé bújnak, ahol Tónik, Ádámok és Barbarák vígan röhöghetnek a markukba, miközben gondolkodás nélkül feláldozzák azokat, akik ellentétben velük, soha nem a saját anyagi érdekeikért, hanem a hazájuk érdekében és a honfitársaikért dolgoztak.

Sokáig hittem egy ideában, a nemzeti, szuverén, polgári Magyarországban és sok évig próbáltam a magam szerény eszközeivel hozzájárulni ahhoz, hogy ez megvalósuljon. De az utóbbi évek során szép lassan és ma végképp rá kellett jönnöm, hogy mindez valóban csak egy politikai termék, egy cukormáz, ami csupán két célt szolgál: a hatalomgyár működésének elfedését és az irdatlan mértékű vagyonok megszerzését.

Hiszem, hogy Magyarország nem a Rogán Antalok, nem az oligarchák és még csak nem is pár befolyásos család országa, hanem a Hunyadi Jánosok, Széchenyi Istvánok, Semmelweis Ignácok, Bethlen Istvánok, Radnóti Miklósok, Slachta Margitok, Márai Sándorok, az 56-os szabadságharcosok, a Ludas Matyik és minden jóravaló magyar hazája.

12 éves korom óta a fülembe csengenek az első szabadon választott miniszterelnökünk szavai: „Én szolgálok, és addig szolgálok, amíg a nemzetnek haszna van belőle. Teszem, amíg tudom”.

Ne féljetek! Semmi sem tart örökké, százötven év alatt sem lettünk törökké.”