Lovász László, az év Abel-díjasa

Ma kora délután rendezték meg Abel-díj átadó ünnepségét. A világjárvány miatt online rendezvényként került sor a világra szóló eseményre. Az minden esetre bizonyos, hogy az idén nemcsak a szűk szakma kísérte feszült figyelemmel a ceremóniát Magyaroszágról, hanem különösen népes nézőtábora volt a Youtube-csatornán közvetített díjátadónak. (A nyitó képen: Lovász László akadémikus, Abel-díjas; foto: Mudra László/mta.hu)

Az idei egyik díjazott ugyanis nem más, mint honfitársunk, a tudós matematikus, Lovász László, az Akadémia volt elnöke. A matematikai Nobel-díjnak tekintett magas elismerés ezúttal magyar tudósnak (is) ítéltetett. Bal oldali képünk a díj átvételének pillanatában készült.

A Niels Henrik Abel születésének 200. évfordulója alkalmából alapított Abel-díjat 2003 óta ítéli oda a Norvég Tudományos Akadémia. Az előkelő elismerést a norvég kormány finanszírozza: 7,5 millió norvég korona (körülbelül 271 millió forint) pénzjutalommal jár.

Az Abel-díjasok kiválasztása nemzetközileg elismert öt matematikusból álló bizottság ajánlásán alapul.

Kétszer volt már magyar díjazott, 2005-ben Lax Péter (magyar–amerikai állampolgár), 2012-ben pedig Szemerédi Endre, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete, valamint az egyesült államokbeli Rutgers Egyetem tudósa kapta meg ezt az elismerést.

A ma délutáni online díszünnepségen a 2021-i és 2020-i Abel-díjakat jelképesen átnyújtották a kitüntetetteknek, köztük Lovász László matematikusnak, az MTA volt elnökének. Ténylegesen a kitüntettek hazájának norvég követségén, a nagykövetektől vehették át.

Haddy N’jie, a nagyszerű fekete bőrű norvég énekes, dalszerző és újságíró a központi esemény háziasszonya egy olyan dallal kezdett az oslói helyszínen Edvard Munch lenyűgöző festménye alatt, amitől még annak a szíve is megnyílt, aki csak egyszerű kíváncsiságból kattintott az eseményre. Az It’s a New Day-t énekelte egy szál gitár kíséretével…

A kalandos célokat kitűző, hosszú és sikeres utat bejárt tudósok zengzetes szavak nélkül szóltak magukról a szép méltatások után. A kreatív élvezet, az igazság és a szépség együttes felfedezése, amely átalakíthatja világunkat. Ez a matematika azon a szinten, amelyen a kitüntettek művelik, és méltán érzik úgy, hogy díjat kaptak azért, mert a szenvedélyüknek élnek és igazán élvezik, amit csinálnak.

2020 díjazottjai: Hillél Fürstenberg, a jeruzsálemi Héber Egyetem és Grigorij Margulis, az amerikai Yale Egyetem matematikusai, akik megosztva kapták a díjat, csakúgy, mint 2021-ben: Avi Widgerson izraeli matematikus és informatikus, az amerikai Princeton professzora és Lovász László magyar matematikus „meghatározó jelentőségű munkásságáért az elméleti számítógép-tudomány és a diszkrét matematika területén és szerepéért abban, hogy ezek a modern matematika központi területeivé válhattak”.

A mai jeles napon ünnepi díszletek, királyi audiencia, kormányzati díszvacsora és elegáns nyüzsgés nélkül is emelkedetten tudtuk köszönteni az új napot, amely ismét egy valódi elismerést, egy nagyon tekintélyes magyar sikert hozott.