Ma kemény hangú leveleket kapnak Orbánék az Európai Bizottságtól

Az Európai Bizottság ezúttal elszánt a magyar kormány megfékezésében – legalábbis erre következtethetünk a Bloomberg amerikai hírügynökség legfrissebb tudósításából.  Információi szerint Brüsszel ma hivatalos figyelmeztetést, felszólító levelet küld Orbán Viktoréknak és lengyel kormánynak is az LMBTQ-közösségek diszkriminációja miatt. Utóbbi esetében úgy tudható, hogy a lengyel helyhatóságok egyharmada már be is vezette és kialakította az ún. LMBTQ-mentes övezetet.

Minkét intézkedés – ahogy fogalmaz a magát megnevezi nem kívánó forrás – végeredményben azt is jelenti, hogy a bizottság az ügyet felterjeszti ezután az Európai Bírósághoz. E két eljáráson kívül lesz egy harmadik is a menekültpolitika miatti kifogásairól, és ezt szintén a magyar kormánynak címezték. A felszólító levelekre záros határidőn belül reagálnia kell mind a magyar és a lengyel kormánynak, s ha a kifogásolt törvényt nem módosítja, illetve hatályon kívül helyezi, az maga után vonja automatikusan a kötelezettségszegési eljárást. Ezen túlmenően Bizottság egyelőre nem fogadta el a Fidesz-kormánynak a covid-segélyre vonatkozó fejlesztési tervét sem.

Az amerikai Belbiztonság – Homeland Securty portál számol be a magyar áfacsalással foglalkozó bűnszövetkezet leleplezéséről: 59 házkutatást tartottak, 14 személyt letartóztattak és első körben 14,2 millió eurós károkozást állapítottak meg; az adóhatóságnak az Europol segített. A történet 2019-re nyúlik vissza, amikor egy csoportot már kézre kerítettek, és három másik, mobiltelefonok importjával foglalkozó került a hatóságok látókörébe. Ezek a cégek olyan második illetve harmadik láncon keresztül értékesítették a termékeket, amelyek kimutatható gazdasági tevékenységet nem folytattak, alkalmazottaik nem voltak. Mégis busás hasznot termeltek, a végleges számok szerint csaknem 30 millió euró – több, mint 1000 millió forint – áfacsalással károsították meg az adóhivatalt. Mivel a hálózatban külföldi üzletemberek is részt vettek, az Europol egyrészt szakértői hátteret és nyomozókat adott kölcsön, illetve segített a mobilkészülékeken található információk adatfeldolgozásban.

A tekintélyes amerikai Nature magazin a visegrádi királyi várat 16. században ért földrengés legfrissebb kutatásáról számol be. Dokumetumokkal bizonyítja: nem is kis földrengés rázta meg a Duna melletti városkát. A kutatás publikálását legfőképp az indokolta, hogy bizonyítsák, az ennek közelében még 1977-ben tervezett egykori Bős–Nagymarosi Vízerőmű nem lett volna biztonságos. Akkoriban politikai és környezetvédelmi támadások céltáblája lett a tervezett erőmű, ami – a cikk nem írja ugyan, de ma már tudjuk, a rendszerváltás egyik jelképes mozzanata is volt az ellene szervezett tüntetések okán.

Az ELTE kutatója, Kázmér Miklós tanulmányát ismerteti az írás, amely szerint a Salamon-torony az erős földrengés következtében vertikálisan hat szinten át repedt meg. Az 1541. augusztusi földrengés súlyosságáról az erősen megrongálódott rendház is tanúskodik.

A mostani számítások szerint az eredetileg feltételezettnél jóval nagyobb szeizmikus mozgás zajlott le, nagyobb annál is, amit a Bős–Nagymaros tervezésénél feltételeztek.

Szenes Hanna születésének 100. évfordulójához közeledve (17-én lesz) az izraeli országos könyvtár kiállítja a nyilvánosság számára eddig ismeretlen személyes tárgyait – jegyzetfüzetét, bat mitzvah (a nagylánnyá avatás) emléklapját, levelezését szüleivel és az ügyészségi jegyzőkönyveit. Ezek között a legértékesebb azt a jegyzetfüzet, amelyet a golyó általi kivégzése után a 23 éves zsidó lány zsebében találtak, s ebben édesanyjához írt versét.

A részleteket a The Jerusalem Postban olvashatjuk. Történetét annak, miként jelentkezett a brit hadseregbe, hogy ott önkéntes ejtőernyősként részt vegyen olyan felderítő hadműveletekben, amelyek a szövetséges hatalmakat segítették, illetve akadályozták a zsidók deportálását.

A zsidótörvények elől Magyarországról akkori Palesztinába menekült Szenes Hannát 1944 márciusában a volt Jugoszláviából a határ felé tartva már a magyar hatóságok fogták el és börtönözték be, s kínozták meg kegyetlenül.  November 7-én hazaárulás és kémkedés vádjával kivégezték. 1950-ben temették el a jeruzsálemi Herzl-hegyen, mint nemzeti hőst.