Zaklatásra is használhatók az iOS újításai

Az Apple iOS 15 újításai között szerepel, hogy a kikapcsolt eszközök is megtalálhatók. A fejlesztés rossz hír, például, a házastársi zaklatást elszenvedők számára…

„Almáseszköz-tulajdonosként hetente legalább egyszer használom a Lokátor (angol nevén Find my) alkalmazást, hogy tudjam: megint az autóban felejtettem a telefonomat, vagy csak valamit rápakoltam, és azért nem látom. Hasznos funkció, hiszen a készülék erős hanggal jelzi hollétét…”

A funkció segítségével általában az egy családhoz tartozó használók – a megosztás által – látják egymás tartózkodási helyét. Ez a funkció arra is jó, hogy ellopottként jelöljük meg készülékünket, és helyzetét is bemérjük. Tolvajok, sajnos, ettől még tudják értékesíteni az ellopott készülékeket, hiszen egyszerűen nem kapcsolják internetre, vagy a gyári alapra állítják a készüléket.

Az iOS 15-ben ezen kívánnak változtatni az almás cég fejlesztői, hogy a készülékek kikapcsolt állapotban is megtalálhatóak lesznek. Még ha a tolvajok gyári beállításokra kapcsolnak is át, akkor is megtaláljuk a saját eszközeinket, feltéve, hogy nem töröljük őket használói fiókunkból. A készülék egy téglával lesz egyenértékű, a tolvajok semmire sem tudják használni, nem tudják értékesíteni.

Csakhogy ennek az újításnak is két oldala van. Ha például valaki egy erőszakos párkapcsolatból próbál menekülni, akkor telefonkészüléke elárulhatja tartózkodási helyét épp annak az embernek, akitől meg szeretne szabadulni. Az erőszakos társ még akkor is megtalálhatja ezt a készüléket, ha kikapcsolták. Súlyos probléma lehet a menedéket kereső nők esetében: nem véletlen, hogy az nekik oltalmat kínáló szállások címe titkos. Ha a technológia a tervek szerint működik, akkor a rejtőzködéshez a telefonkészülék kikapcsolása már nem elegendő: a menekülő félnek teljesen le kell mondania az adott kommunikációs eszközről.

Az Apple rövidesen az AirTag-technológiát is bővíti új funkciókkal. A frissítés után figyelmeztetések állíthatók be, ha valaki már nincs egy adott eszköz közelében. A féltékeny társ például egy megfelelő helyre elhelyezett AirTag segítségével mindig értesülhet arról, ha társa elhagyja a házat. A technológia gyakorlatilag elektronikus bilinccsé alakul át az érintettek számára.

Az Apple védelmére legyen mondva, a cég tanult a kritikákból és egy olyan új funkciót fejlesztett ki, mely figyelmeztet, ha ismeretlen AirTag van a közelben.

A fejlesztők valószínűleg nem gondolták végig például erőszakos kapcsolatban élők szemszögéből az újításokat. Mindig meg kell vizsgálni, lehet-e, s ha igen, miképpen mindezt rossz célokra is használni. Ha az eszköz olyan adatokat továbbít, amik veszélybe sodorják az embereket, akkor újra kell gondolni a tervezett funkciókat.

Az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) már kidolgozott néhány irányelvet technológiai fejlesztésekhez. Az IBM is elfogadott több olyan elvet, mely az otthoni erőszak szemszögéből vizsgálja meg a technológiai fejlesztéseket. A Coalition against Stalkerware szervezet is a technológia által segített visszaéléseket igyekszik visszaszorítani. Főleg, ha olyan személyes tárgyról van szó, mint a bennünket mindenhova elkísérő mobiltelefonunk, mindig résen kell lennünk.

(A cikk szerzője: Tim Berghoff, a G DATA szakértője; eredetileg itt jelent meg.)