Kevés az új autó – tartós lendületben a használtautó-behozatal

Januárban a DataHouse adatai szerint 10 606 import használt személyautó kapott hazai rendszámot, az esztendővel ezelőttihez képest 7,2 százalékkal több. Új autóból viszont mindössze 8088-at regisztráltak, 8,8 százalékkal kevesebbet, mint tavaly januárban.

Egyelőre csak mélyül a chiphiány miatti kínálati válság – hangoztatják a szakemberek. A havi 8100-nál is kevesebb eladott új autójóval kevesebb, mint a múlt év mélypontjának számító decemberi forgalom (—> 8742 autó). A piacról hiányzó járművek egy részét a vásárlók kényszerűen a használtautó-piacról vásárolják, ez viszont növeli a használtautó-behozatalt.

A külföldről származó használt autók márkasorrendje a múlt évekhez hasonló: a legnépszerűbb továbbra is a Volkswagen (11%), a második az Opel (10%), a harmadik a Ford (9%).

A JóAutók.hu szerint az újautópiac mostanra (a félvezetőhiány miatt) már a mélypontot közelíti. Az ellátás normalizálódásáig legalább az év közepéig várni kell. Ha a gyártási kapacitás a második félévre már képes lesz a kereslet kielégíteni, akkor a tavalyi 122 ezerhez hasonló mennyiségű, akár még azt is meghaladó eladásra számíthat az autókereskedelem.

Ma úgy látszik, hogy használtautó-behozatal egész évben magas lesz, feltehetően a tavalyinál nyolcezerrel több, mintegy 140 ezerre is nőhet a behozott használt autók száma.