Magyar börtönbe magyar csempészt!

Nehezményezik a magyar börtönökben fogva tartottak, hogy kormányunk kivételez külföldi társaikkal, és szabadon engedi a nem magyar állampolgárságú embercsempészeket. A kormány Brüsszelre mutogat, azt állítja, hogy miattuk nincs pénz sem az elfogott fogvatartottak őrzésére, sem új börtönök építésére. Ha úgy tetszik, az embercsempészekkel is úgy járt a magyar kormány, mint a pedagógusokkal: előbbieknek a fogva tartására, utóbbiaknak a tisztességes fizetésére nem nyit forrást az Európai Unió.

A magyar börtönökben fogva tartott embercsempészek nagy része külföldi, főleg román és ukrán. Sajtóhírek szerint a múlt héten napvilágra került rendelkezés értelmében közülük mintegy 700 embert engedtek el. Hivatalosan nem szabadultak, és a büntetésük is érvényben maradt, úgynevezett reintegrációs őrizetbe kerültek, ami azt jelenti, hogy 72 órán belül el kell hagyniuk Magyarországot, ezt azonban állítólag nem igazán ellenőrzik. (Az egykori igazságügyi miniszter, Bárándy Péter szerint a rendelet több alapelvet is sért.)

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter azonmód megbízta a közbiztonsági főigazgatóságot, hogy haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot a magyar hatóságokkal, és készítse elő a szükséges ellenintézkedéseket. Az osztrák belügyminisztérium közleménye szerint „az embercsempészeket a szervezett bűnözéshez kell sorolni, és brutális cselekedeteikkel emberéleteket veszélyeztetnek. A határellenőrzések intenzívebbé tétele mellett további intézkedéseket is vizsgálnak az illetékes osztrák hatóságok.”
A hazai illetékesek – mint mindig, most is – meg tudják magyarázni a bizonyítványt. „Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést az embercsempészekkel kapcsolatban, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök” – közölte Rétvári Bence az MTI-vel. A belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint „Magyarország védi az Európai Unió külső határait, amiért Brüsszel 650 000 millió forinttal, azaz több mint 1500 millió euróval tartozik Magyarországnak, ugyanis ennyit költöttünk 2015 óta határvédelemre. Ennek az összegnek eddig mindössze az egy százalékát térítették meg. Az Európába érkező illegális bevándorlókat a déli határon mi állítjuk meg, az embercsempészeket mi fogjuk el és tartjuk fogva.” 

Az osztrákokat nem hatotta meg a magyarázat, bekérették a külügybe Magyarország bécsi nagykövetét, mire Szijjártó Péter sértődötten közölte, hogy a magyarországi börtönökben fogva tartott külföldi embercsempészek kiutasítása nem irányul egyetlen szomszédos ország ellen sem. 

A téma egy kormányinfón is szóba került, ahol Gulyás Gergely szintén azzal indokolta a sokakat irritáló intézkedést, hogy túl drága a külföldi elítéltek fogva tartása, és egyébként is túlzsúfoltak a börtönök. 

Ez van, megint Brüsszel miatt kellett olyat lépnünk, ami miatt magyarázkodásra kényszerülünk. A kormány jó ideje arra hivatkozik, hogy Brüsszel miatt nem tudják emelni a tanárok fizetését, vagyis Brüsszel a hivatalos hivatkozási alap, miattuk nincs pénz arra, hogy a magyar pedagógusok tisztességes pénzt kapjanak.

A kép forrása: ungarnheute.hu

Persze, nemcsak börtönökre és az elítéltek fogva tartására nincs elég pénz, az egészségügy is forráshiánnyal küzd. Továbbra is hosszúak a várólisták, nemrégiben pedig a Gálvölgyi János rosszulléténél hibázó mentőirányítók kapcsán az is kiderült, hogy a mentőszolgálatnál is rendszerszintű problémák vannak.

Mindez persze Brüsszel sara, ezért nincsenek fák az uniós pénzből épült lombkorona sétány körül, miattuk kellett a vád szerint Völner Pál volt államtitkárnak kenőpénzt elfogadnia Schadl Györgytől, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar immár csak egykori elnökétől és Brüsszel fukarsága miatt háromszor magasabb a magyarországi infláció, mint az uniós átlag. 

Brüsszel a hibás, mert hiába próbáljuk érvekkel a fejükbe verni, hogy ha jót akarnak, adják ide a pénzt. Lehetőleg még ma, de legkésőbb azonnal.