Magyar filmmel nyit a bécsi Viennale

Reisz Gábor „Magyarázat mindenre” című filmjével kezdődik október 19-én a Viennale filmfesztivál Bécsben. A 61. alkalommal sorra kerülő filmes seregszemle vendége Catherine Deneuve francia színésznő lesz. Ismert rendezők, megtanulandó nevek és Raúl Ruiz életműve várják a közönséget.

Migráció, a társadalom szélére szorulás, identitás és hovatartozás, hagyományok, család és emberi kapcsolatok – a többi között erről szólnak a 2023. október 19–31. között a bécsi filmfesztiválon, a Viennalén bemutatandó filmek. A fesztivál Reisz Gábor „Magyarázat mindenre” című, Magyarországon október 5-én bemutatott filmdrámájával (Reisz Gábor nem csupán rendezte, a forgatókönyvét is ő írta Schulze Évával közösen; a film világpremierjét  szeptember 1-jén tartották a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Orizzonti szekciójában, ahol elnyerte a fődíjat) kezdődik és a Yannick című szürreális komédiával ér véget. Beszélgetések, szakmai rendezvények és zenei program egészítik ki a vetítéseket.

A 61. bécsi fesztiválnak öt mozi ad otthont, ahol a közönség olyan fesztiváldíjas filmeket nézhet meg, mint Yorgos Lanthimos feminista Frankenstein-parafrázisa, a Szegény párák, ami a Velencei Filmfesztivál legjobbja lett és az Arany Pálma fődíját elnyert Egy zuhanás anatómiája Justine Triettől. Látható lesz a bécsi mozikban Sofia Exarchou Animal című koprodukciója, Wim Wenders Perfect Days, Philippe Garrel Le Grand Chariot és Agnieszka Holland Zielona Granica című menekültdrámája is.

A kortárs filmek mezőnyében az idei nagy felfedezettek az ázsiai utánpótlás-rendezők alkotásai, mint például a vietnami Pham Thien Inside The Yellow Cocoon Shell című filmje, amiben a családi kötelezettségek egy régen elfeledni kívánt múltat idéznek fel újra meg újra. Malajzia történelmének egy alig ismert, brutális fejezetét mutatja be Chong Keat Aun Snow In Midsummer című alkotása.

Több mint húsz filmmel képviseli magát az osztrák filmművészet, közte Leandro Koch és Paloma Schachmann Adentro mío estoy Bailando című alkotása, Sudabeh Mortezais Europa című drámája, Jessica Hausner Club Zero című disztópiája (—> olyan elképzelt jövőkép, amiben a világ a jelenleginél rosszabb társadalmi, politikai rendszerben működik; általában a jelen világban előforduló valós problémákat mutatja be szatirikus módon, vagy a jelen tendenciáinak jövőbeli veszélyeire figyelmeztet).

Nagy várakozás övezi az Adrian Goiginger és Voodoo Jürgens együttműködéséből született Rickerlt és Timm Kröger Die Theorie von allem című koprodukcióját, amely a velencei premierje után mutatkozik be a Viennálén.

Az Osztrák Filmmúzeummal közösen megrendezendő Retrospektív Raúl Ruizról szól, aki több mint száz filmet készített és emellett verseket, esszéket, színdarabokat, naplókat hagyott az utókorra. A bemutatandó negyven filmjét úgy válogatták össze, hogy mindegyik utaljon valamelyik másik alkotására, kapcsolódjon hozzájuk. A Viennale alkalmából október 26-án Bécsbe látogat Cathrine Deneuve francia filmdíva.

A filmfesztivál programjának bemutatásakor Bécs kulturális tanácsnoka, Veronica Kaup-Hasler a legújabb nemzetközi eseményekre reagálva elmondta: „A művészet valószínűleg nem tudja megváltoztatni a világot, de különböző perspektívákból nézhet az emberekre és a világra. És bátorságot adhat. Ez a Viennale feladata, hogy felnyissa a szemünket a világra.”