Október 18-ig lehet jelentkezni a DiscoverEU-élményre

A minap ismét megnyílt a DiscoverEU utazás lehetősége a kalandvágyó fiatalok előtt. Hazánkból a jelentkezők közül ezúttal mintegy nyolcszáz18 éves részesül majd Európa több, mint 30 országában érvényesíthető Interrail-vonatjegyben.

A DiscoverEU az Erasmus+ éppen nagykorúvá érett fiatalokat támogató programja, ami évente kétszer várja azok jelentkezését, akik az utazás élményén keresztül szereznének kulturális ismereteket, gyakorolnák nyelvtudásukat és fejlesztenék a sikeres felnőtt élethez szükséges kompetenciáikat, készségeiket. Az aktuális felhívásban a 2005. január 1. és 2005. december 31. között születettek vehetnek részt.

A jelentkezést az Európai Ifjúsági Portál aloldalán lehet benyújtani egyénileg vagy legfeljebb 5 fős csoportban. A részvételhez, az életkori feltételek mellett, a fiataloknak európai lakcímmel kell rendelkezniük, valamint néhány egyszerű, Európával és az Európai Unióval kapcsolatos kérdésre kell válaszolniuk. Erre egészen október 18. déli 12 óráig van lehetőségük.

Ha jelentkezésük sikeres volt és az Európai Bizottság a DiscoverEU utazói közé választja őket, akkor Interrail vonatjeggyel gazdagodnak, amit a kontinensünk 33 országában használhatnak fel legfeljebb 30 napos külföldön tartózkodásra 2024. március 1. és 2025. május 31. között.

Azoknak sem kell búslakodniuk, akik jegy nélkül maradnak. Ők várólistára kerülnek, és ha a kiválasztottak közül néhányan elállnának az utazástól, akkor az Európai Bizottság értesíti őket. Sőt, ha a következő, tavaszi fordulóban is megfelelnek az életkori feltételeknek, akkor ismét próbálkozhatnak.

A 30 napos utazásra feljogosító vonatjegyek mellett kiegészítő tevékenységeket és támogatásokat is tartogat a program. A DiscoverEU utazói online és személyes felkészítő találkozókon vehetnek részt, amiről az Erasmus+ hazai megvalósításáért felelős Tempus Közalapítvány gondoskodik. Továbbá: nemzetközi események (meetupok) várják a fiatalokat, valamint egy utazást támogató online segédanyag is a rendelkezésükre áll. Mindemellett mobilalkalmazás segíti az útvonal megtervezését, illetve egy Európa-szerte kedvezményeket nyújtó EYCA kártya és a különféle tematikus DiscoverEU útvonalak színesítik ezt az egyedülálló élményt.

A DiscoverEU 2022 óta az Erasmus+ program része; kiemelt célja a társadalmi befogadás erősítése. Így a programban a DiscoverEU újabb pályázati lehetőséggel bővült: a DiscoverEU esélyegyenlőségi pályázattípus részeként szervezetek, intézmények és fiatalok informális csoportjai kaphatnak támogatást arra, hogy a kevesebb lehetőséggel rendelkező 18 évesek számára is elérhetővé tegyék az utazás és a felfedezés élményét.

Szervezetek, intézmények és fiatalok informális csoportjai legközelebb 2024 februárjában nyújthatják be pályázatukat DiscoverEU esélyegyenlőségi projekt megvalósítására.