Könnyesre sikerült ünneplés

A sajtó mérsékelt személyes részvétele mellett ma délelőtt adták át Budapesten az „Európai Polgár” díjat, amelyet az idén a Tanítanék Mozgalom érdemelt ki. (A nyitó képen: Törley Katalin megköszöni a Tanítanék Mozgalom nevében a Európai Polgár díjat.)

Ahogyan az EP magyar tájékoztatója mondja: az Európai Parlament nem csak törvényalkotással foglalkozik. Az értékekre is szeretné felhívni a figyelmet. Minden évben négy díjat adományoz a kiválóság jutalmazásának szándékával az emberi jogok védelme, a filmművészet, az ifjúsági projektek, valamint a polgárság értékeinek felmutatása területén. Ez alkalom arra, hogy ráirányítsa a figyelmet azokra az emberekre és szervezetekre, akik és amelyek mindent megtesznek avégett, hogy világunk kicsivel jobbá váljék és hogy mások is kövessék példájukat.

2008 óta adják át évente az uniós országokban az Európai Polgár díjat, amit Magyarországon ezúttal az a mozgalom érdemelt ki, amelyik 2016 óta vívja harcát a magyar oktatásért, olyan célokat kitűzve, megalkuvást nem ismerve, amelyeket a világ működő, boldog felén már a XIX-XX. században kivívtak. Jellemző, hogy hazánkban kiket ér ez a megtisztelő díj: tavalyelőtt Iványi Gábor, a Oltalom Karitatív Egyesület elnöke kapta, tavaly a FreeSZFE Egyesület – miután itt valami olyasmiben élünk, ahol a másutt alapnak ismert jogokért kell harcolni.

A felemelő pillanatok, egyben a szégyenünket is hirdetik. Nem véletlen az sem, hogy az idei ünneplés kicsit szomorúra sikerült. Néhány szólásra emelkedő elcsukló hangon beszélt, és igen tavaly, tavalyelőtt még csak a közönség körében morzsoltak el egy-egy könnyet, ma bizony a legelszántabb harcosok is sírtak.

Lővei Andrea, az Európai Parlament kapcsolattartó irodájának vezetője köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Tanítanék Mozgalom a kitüntetést az Európai Unió alapjogi chartájában leírt jogokért és értékekért való kiállásáért, a hazai oktatási rendszer jobbításáért végzett munkájáért, az oktatásban dolgozók körülményeinek a javításáért, valamint a jövő nemzedékekért való önzetlen és elkötelezett szakmai kiállásáért kapta.

A mozgalomnak ítélt díjat Törley Katalin vette át, aki leszögezte: „Az oktatás célja, hogy mindenki szabad és autonóm felnőtté, szabad és autonóm emberré, szabad és autonóm magyar állampolgárrá és szabad és autonóm európai polgárrá váljék.”

Ahogy a ma délelőtti emelkedett pillanatokban hallhattuk: boldog iskolák kellenének, ahol valóban a XXI. század kihívásaira készítik fel a gyerekeket nyitott, demokratikus közegben, autonóm iskolákban.

A díjat átadó Dobrev Klára EP-képviselő mondta: „A Tanítanék Mozgalom résztvevői nem hajlandóak lehajtott fejjel eltűrni mindazt, ami ebben az országban történik, azt akarják, hogy hagyják őket szabadon tanítani, a diákokat pedig szabadon tanulni. Inspiráló és példamutató, hogy nem kell hallgatni, hanem megszervezhetjük magunkat, mert tettekre is szükség van, nem csak szándékra.”

Ők nem csupán az iskoláikban tanítanának, ha hagynák őket, ha lehetőségük lenne mindannyiuknak, de a társadalmat is tanítják felelősségvállalásra, önrendelkezésre, demokráciára. Mindarra, amire harminc éve kellene képezni a lakosságot. Most sem késő, csak túl nagy árat fizet ez az ország a késlekedésért, a tehetetlenségért, a pusztító beletörődésért.

Orsós János, a miskolci Dr. Ámbédkar Iskola alapítója beszélt a díjazott méltatásaként arról, hogy miközben ebben az országban mindenkinek van egy cigány barátja, aközben csak az élet nincsen rendben. Szerencsések, hogy a Tanítanék Mozgalomnak nem csupán cigány barátai vannak, hanem stratégiai partnerei is szerte az országban, és a demokrácia tanítása nem pusztán Budapesten zajlik, hanem e mozgalom által az egész hazában, a közös hazában, ahol együtt és egymásért rendeltett élnünk.