Magyar nemzeti színek Brassóban

A magyar államalapítás ünnepe alkalmából piros-fehér-zöld fényekkel világították ki augusztus 20-án este a Brassó fölé magasodó Cenken a Braşov-feliratot. A különleges és ritka látványt sokan a békés együttélésnek és egymás tisztelete gesztusaként értékelték – nem csak a helyiek. (Képek: maszol.ro)

Mint a romániai magyarok portálja hangsúlyozta, Brassó polgármesteri hivatala ezzel is a magyar közösség Brassó fejlődésében játszott kiemelkedő szerepére kívánja felhívni a figyelmet. „Városunk a történelem során nemcsak fontos gazdasági és kulturális központ volt, hanem jó példával is elöl járt a három nemzeti közösség együttélésével mind a városban, mind pedig a várfalakon kívül, beleértve a bolgárszegi románokat, a bolonyai magyarokat és az óbrassói szászokat” – írta a maszol.ro.

Forrásunk emlékeztette olvasóit arra is, hogy Budapesten az országgyűlés 1991-ben döntött Magyarország három nemzeti ünnepéről, ezek egyikeaugusztus huszadika, amely „fontos nap az erdélyi és a barcasági magyarok számára is.

A tíz évvel ezelőtti romániai népszámlálás adatai szerint Brassóban mintegy 23 ezer magyar él, ez az azonos nevű megye magyar lakosságának a fele. / https://maszol.ro/velemeny/Fenyjelzes-a-Cenken