Magyar antifasiszták – Zlatá Koruna

Rájov községben a magyar katonák nemcsak fegyvereket adtak a felkelőknek, de maguk is beálltak közéjük. Balázs Lajos 38 éves zászlós vezetésével lefegyverezték a Moldva-híd német őrségét, és átvették a környező utak ellenőrzését.

 

Végzetes hibának bizonyult azonban, hogy a magukat tömegesen megadó németeket útjukra engedték. A soraikban megbúvó SS-katonák ugyanis saját alakulataikkal tértek vissza. A túlerővel vívott, órákig tartott tűzharcban életét vesztette öt honvéd és hét cseh hazafi; a németek a temető árkában földelték el őket.

Németország kapitulációja után a halottakat exhumálták és azonosították. A jegyzőkönyv szerint Balázs zászlós mellett ott áldozta életét Bencze Pál és Krivjanek György honvéd, Berkes Mátyás tizedes és Gergely Mihály szakaszvezető. Koporsóikat – a cseh hősökével együtt – gyászmenetben vitték át a szomszédos Zlatá Koruna temetőjébe.

Szemtanúk szerint útközben amerikai katonákkal találkoztak, akik levett sisakkal álltak sorfalat, míg a gyászolók elhaladtak. A síroknál a koporsókat magyar, illetve csehszlovák zászlóval takarták le, elhangzott a két ország himnusza, majd egyházi és katonai tiszteletadással helyezték a hősi halottakat végső nyugalomra. 

A Csehországi Magyarok Szövetsége és a prágai magyar külképviselet vezetői minden évben, a győzelem napján megkoszorúzzák a síremléket.