Magyar gimnazista különdíjat nyert az EU fiatal tudósok versenyén

Udvardi Péter.A 15-20 év közöttiek tízezreiből kiválasztott döntősök között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által a 2015–16-ban megrendezett 25. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny három, első díjas pályázatának készítője képviselte.

Az ifjú tudósjelöltek négylépcsős versenyének első-második fordulóját a vetélkedőben részt vevő országok bonyolítják le, a kiválasztott legjobb 2–4 pályamunkáról nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. A kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei döntőre 38 ország versenyzőit hívták meg. A brüsszeli döntőn 100 munkából a 18 éves Udvardi Péter, a budapesti, XIV. kerületi Szent István Gimnázium végzős diákja részesült a különdíjban a kutatómunkájáért. Jutalomként a többi között a hamburgi XFEL – the European X-Ray Free-Electron Laser Facility kutatóintézet egy hétig vendégül látja Pétert. A díjat Lina Tomasella, tudós, a zsűri olasz elnöke és dr. Patrick Geeraert, az EIROFORUM egyik vezetője adta át.

Az alacsony frekvenciájú hangok, rezgések passzív érzékelése vagy mechanikai energiájuk elektromos feszültséggé alakítása gyakran taglalt probléma, hiszen a környezetünkben keletkező hangok, rezgések nagy része ebbe a tartományba esik. A magyar gimnazista dolgozata megoldást kínál a súlyos, környezeti problémára egy olyan mikro-elektromechanikai struktúrával (MEMS), amelynek rezonancia-frekvenciája 200–300 hertz körüli, így a kérdéses tartományban nagy amplitúdóval rezgethető, a kitérésekből származó mechanikai energia piezoelektromos réteggel elektromos feszültséggé alakítható. A chipet széles körben lehetne használni, és a többi között nagyban javítaná a súlyos halláskárosodásban, siketségben szenvedők életminőségét.

Udvardi Péter pályázata – a 25. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny leglátványosabb pályamunkáival együtt – szeptember 30-án, a kutatók éjszakája alkalmából megtekinthető az Ericsson Magyarország Kutatási és Fejlesztési Központjában (Budapest, XI., Irinyi József utca 4–20.). A fiatalember részt vehet decemberben a stockholmi Nobel-héten is, illetve a Nobel-díj átadási ünnepségen.