Magyarország 250 millió eurót kap vakcinára és egészségügyiek fizetésére

Az Európai Bizottság 250 millió eurót juttat Magyarországnak a REACT-EU forrásaiból az Európai Szociális Alap magyarországi operatív programja, az „Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program” módosítását követően.

A 250 millió euró összegű többlettámogatás 13 millió adag vakcina beszerzését szolgálja olyan Covid19-oltóanyagokból, melyek használatát engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség. A többlettámogatás arra is szolgál, hogy pénzügyi kompenzációban részesüljön az a mintegy 7000 magyar orvos és ápoló, aki eddig túlórában dolgozott a világjárvány során. A REACT-EU a NextGenerationEU helyreállítási eszköz része, és 5,6 milliárd euró többletfinanszírozást biztosít (folyó árakon) kohéziós politikai programok céljára 2021 és 2022 folyamán.

A támogatott intézkedések középpontjában a munkaerőpiac ellenálló képességének növelése, a foglalkoztatás, a kkv-k és az alacsony jövedelmű családok támogatása, valamint a zöld és digitális átállás és a fenntartható társadalmi-gazdasági helyreállítás időtálló alapjainak megteremtése áll.