Nők elleni erőszak: Bécs civilkurázsira bíztat

A nőket sújtó erőszak elleni akció részeként Bécs nagyszabású kampányba kezdett „Állj! Mellém!” mottóval. Arra bíztatják az osztrák főváros lakóit, hogy ne fordítsák el a fejüket és hívjanak segítséget, ha egy nőt zaklatnak. Bécs jövőre 11 millió eurót fordít megelőzésre, áldozatvédelemre, valamint a gyermek- és ifjúságvédelem kibővítésére. (A nyitó képen az „Állj! Mellém!” kampány plakátja © PID)

Mit tegyek, ha a metrón zaklatnak egy nőt? Hogyan segítsek a szomszédasszonyomnak, akinek kék monokli díszlik a szeme alatt? – Ilyen és hasonló szituációkra mutat megoldási lehetőséget az osztrák főváros legújabb „Állj! Mellém! – Halt! Zu mir!” kampánya, amelynek a nők elleni erőszak felszámolása a célja.

Arra szeretnék megtanítani a bécsieket, hogy ne nézzenek félre, ha például a metrón, a parkban vagy a boltban nőket sértegetnek, aláznak meg, bántalmaznak vagy molesztálnak, hanem segítsenek az áldozatnak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a segítőnek kockára kellene tennie a saját testi épségét, de bántalmazás esetén például értesítheti a rendőrséget, sértegetésnél, zaklatásnál pedig odaléphet az áldozathoz és úgy tehet, mintha ismerné, vagy útbaigazítást kérhet tőle. A beavatkozónak ilyenkor mindig az áldozatra kell koncentrálnia, sosem szabad a zaklatót, bántalmazót megszólítania, és főleg nem letegezni vagy megtámadni.

A kampány egyik eleme a civilkurázsiról szóló installáció a bécsi városháza árkádos udvarán, amely mellett elhaladva az arrajárók olyan bécsiek történeteit, üzeneteit hallgathatják meg, akik mertek segíteni. Az installációt december közepén átköltöztetik a Mariahilfer Straßéra, az Emberi jogok terére. Emellett bátorságra bíztató jeleneteket mutatnak be a közösségi médiában, tévében, rádióban, valamint a pályaudvarokon és tömegközlekedési eszközökön, továbbá plakátokon.

Az érintettek és a segíteni akarók a rendőrség mellett a 24-Stunden Frauennotrufhoz fordulhatnak, amely egy éjjel-nappal hívható telefonos segélyszolgálat nők és fiatal lányok számára. Ezenkívül 2022-től a Frauenservice Wien (Bécsi Nőszolgálat) foglalkozásokat is szervez, ahol a résztvevők megtanulhatják, hogyan tudnak segíteni egy-egy helyzetben, és kihez fordulhatnak.

Mivel a bántalmazott nőknek gyors és bürokráciamentes segítségre van szükségük, Bécs jövőre megduplázza az erőszakellenes egyesületek támogatását, amelyek így összesen kétmillió eurót kapnak a várostól. Ezenkívül több pénzt adnak a férfiak számára tanácsadást nyújtó szervezeteknek is, így segítve annak megelőzését, hogy a férfiak elkövetőkké váljanak. Emellett egy újabb, 50 személyes védett házat létesítenek Bécsben és egy már meglévőt csak lányok és fiatal nők számára alakítanak át. A következő évben Bécs városa összesen 11 millió eurót fordít erőszakellenes programokra, áldozatvédelemre, megelőzésre, valamint a gyermek- és ifjúságvédelem kibővítésére.