Magyarországnak számolnia kell a visszatoloncolt menekültekkel

A további jellemzők közé tartozik, hogy támogatóiknak valóban vannak anyagi bajai, de ez érvényes a legtöbb emberre. A szavazótáboruk kevésbé toleráns, mint más rétegek. Megmutatkozik ez abban, hogy pl. a bevándorlókat rosszabbnak tartja másoknál. Senki sem születik persze úgy, hogy eleve elfogult másokkal szemben. A gazdasági körülményektől nagyban függ, hogy kifejlődik-e ez az érzés, az. Ha a nagy többségnek javul az életszínvonala, az az esetek többségében erősíti a türelmet a sokszínűség iránt, a társadalmi mobilitást, a sportszerűséget és az elkötelezettséget a demokrácia mellett.

Nagy valószínűséggel váltás készül az osztrák kormány menekültpolitikájában, miután a szociáldemokrata védelmi miniszter szokatlanul éles szavakkal bírálta Európa, illetve a német kancellár irányvonalát – adja tudtul a Neue Kronen Zeitung. Doskozil azt mondta, Ausztria nem Németország előszobája, és nem érti, miért nem vonják le a megfelelő tanulságokat a tavalyi eseményekből, mivel napjainkban majdnem ugyanannyi menekült érkezik Olaszországba, mint egy éve.

Egyben felelőtlennek nevezte, hogy Merkel kitart a „Megcsináljuk!”-politikája mellett, amikor az csak bátorítja a migránsokat. Márpedig – tette hozzá – nem ismétlődhet meg az, ami 2015-ben történt, hiszen látnivaló, hogy az olaszok megint magukra maradtak, és nem győzik az áradatot.  A miniszter szerint most nem azt kell hangoztatni, hogy „Isten hozott benneteket!”, Európának inkább gyorsan meg kell állapodnia a be nem fogadott tömegek hazatoloncolásáról. Ebbe beleérti, hogy az uniós tagállamok egymás közt dűlőre jussanak azoknak a kiutasítottaknak a visszavételéről, akik rajtuk keresztül jutottak nyugatra.

Doskozil egyúttal óvott attól, hogy bárki túl nagy reményeket fűzzön a törökökkel kötött szerződéshez. Következésképpen nem sok reményt lát a vízummentesség megadására, mert Törökország messze van az európai normáktól. Úgy fogalmazott, hogy az uniónak Ankara nélkül is képesnek kell lennie határainak megvédelmezésére.

Az egyik önkéntes osztrák segélymozgalom vezetője, Anna Schiester (27) nem gondolja, hogy Ausztriában alapvetően megváltoztak volna az érzelmek a menekültek iránt – írja a Der Standard. Akik egy éve segítettek, azok ma is megtennék. Ellenben akik tavaly ilyenkor hallani sem akartak a migránsokról, azok ugyanígy vannak ezzel most is.

Viszont az újonnan érkező menedékkérőknek is kijár ugyanaz a fogadtatás, mint azoknak, akik 2015 szeptember elején Budapestről indultak útnak. A civilben kommunikációs szakember Schiester a továbbiakat illetően nagyon fontosnak nevezi az érintettek beilleszkedésének módszeres segítését, így azt, hogy rendszeresen találkozzanak az osztrákok és az idegenek. Egyébként ő volt az, aki egy éve – látván a parndorfi tragédia képeit – az interneten megszervezte, hogy mindenütt legyen elég ember, illetve pelenka, gyermektápszer, takaró és minden, ami kell, a Magyarországról jövő tömegeknek. Az első napokban ugyanis – az osztrák vasutat leszámítva – a hivatalos apparátus lebénult, és napok kellettek, amíg magához tért. A Caritas és a Vöröskereszt is csak később kapcsolódott be a munkába. Addig a salzburgi főpályaudvaron gyűjtött adományok elosztását is a 27 éves Schiester irányította.