Magyarországon továbbra is veszélyben a menedékjoghoz való hozzáférés

Az UNHCR, az ENSZ menekültügyi szervezete szerint aggasztó a 2020. évi LVIII. törvény a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló magyarországi új jogszabály, amelyet június 17-én fogadott el az országgyűlés.

A törvény még jobban ellehetetleníti mindazoknak a hozzáférését Magyarország területéhez és a menekültügyi eljáráshoz, akik háborúk és üldöztetés elől menekülnek, pedig az már azt megelőzően is súlyosan korlátozva volt.

Az új jogszabály értelmében mindazokat az embereket, akik azzal a szándékkel érkeznek Magyarország határára, hogy ott menedékjogot kérjenek, elküldik, és egy meghatározott magyar nagykövetségre irányítják, hogy ott jelezze ezt a szándékát. Ez az eljárás veszélyeztetheti a menedékkérőket, visszakényszeríthetik őket abba az országba, ahonnan az életveszély elől elmenekültek (refoulement), vagy más módon sérülhetnek a jogaik. Mindez az 1951-i Menekültügyi Egyezmény, illetve számos más olyan nemzetközi és regionális jogi egyezmény megsértése, amelyeknek Magyarország az aláírója.

Amikor egy állam a határán kézhez kap egy menedékkérelmet, a nemzetközi és az európai uniós jog alapján köteles legalább ideiglenesen beengedni az ország területére az illetőt, arra az időre, amíg a menedékkérelmét kivizsgálják. Ha nem teszi, azzal mind a menedékkérelemhez való jogot, mind a visszakényszerítés tilalmának alapelvét semmibe veszi. Az ország területéhez való érdemi hozzáférés kulcsfontosságú előfeltétele annak, hogy egy ember élhessen a menedékkérelemhez való jogával.

„Ezen alapvető aggodalmak alapján felszólítjuk Magyarország kormányát, hogy mielőbb kezdeményezze a szóban forgó jogszabály visszavonását, és vizsgálja felül a menekültügyi rendszerét, avégett, hogy azt összhangba hozza a nemzetközi menekült- és emberi jogi jogszabályokkal, valamint az európai uniós joggal” – mondta Gilian Triggs, az UNHCR-nek a menekültek védelméért felelős helyettes főbiztosa.

Az UNHCR tisztában van a koronavírus okozta világjárvány által támasztott kihívásokkal, csakhogy az Európa- és világszerte látható jó megoldások híven mutatják, hogy a lakosság egészsége megvédhető akkor is, ha egy adott ország biztosítja a menedékkérők hozzáférését a területéhez és a menekültügyi eljáráshoz – egyebek között karantén alkalmazásával és alapos egészségügyi vizsgálatokkal. Az UNHCR csokorba gyűjtött számos példát a jó megoldások közül, és közzétette őket az országoknak szóló további gyakorlati javaslatokkal kiegészítve.

Az UNHCR Állásfoglalása a 2020. évi LVIII. törvény a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről című jogszabályról itt elérhető.