Magyarországon választási csalás kizárva? – külföldi elemzők véleményei

Egy évtizedbe tellett, de az ellenzék most minden bizonnyal megfelelő jelöltet választott Orbán Viktor ellenfelének – írja Daniel Nolan az Open Democracy honlapon megjelent alapos elemzésében Márki-Zay Péterről. Szivárványszövetségnek nevezi a magyar konzervatív politikus vezette ellenzéki összefogást. Nolan, az amerikai külpolitikai újságírók szövetségének kitüntetettje szerint az előválasztás a lakosságot mozgósító olyan esemény volt, amikor Orbán Viktor kisodródott a figyelem középpontjából. Történt ez egy olyan országban, ahol a média 80–90%-át a kormányfő az ellenőrzése alatt tartja.

Kulcsmondatok az írásból: Minden, amit a Fidesz a hatalma megtartásáért tett, alkotmányellenes. Ha Novák Katalint államfőnek választják, ellenzéki kormányzás esetén megvétózhat minden törvényt, az pedig súlyos akadályokat görgethet a kormányozhatóság elé. A szakmája szerint marketinges Márki-Zay azt vallja, nem véletlenül használ időnként sokkoló, ám őszinte szavakat, mert csak ezzel lehet felkelteni a figyelmet és átvinni az üzeneteket. Így sikerül leleplezni a Fidesz képmutatását; például a migrációs üzenetei. Márki-Zay azt is állítja – idézi a cikk –, hogy 2010 után a Fidesz nem csupán Európa-ellenes, Putyin-párti és radikális jobboldali, illetve nacionalista, de rasszista párt is lett. A szerző észrevette azt is, hogy a kormányzat a koronavírusról szóló tájékoztatójában reklámozza az adócsökkentést, viszont nem említik meg ugyanitt, hogy eddig jó 40 ezren vesztették életüket a járványban, és ezzel a szégyenteljes 4. legmagasabb halálozási mutatóval a világ feketelistájának élén szerepel Magyarország.

„Cinikus és abszurd is az az állítás, hogy elcsalnánk a választást” – írja Kovács Zoltán, a külföldi kommunikációért felelős államtitkár az Euronewsnak megküldött véleménycikkében. „Becsmérlők csoportja pedig azzal kelt hisztériát, hogy a magyar kormányfő nem fogja elfogadni tavasszal a választási eredményt. Ne hagyják magukat becsapni!” – szól ki az olvasónak Kovács, aki az Euronewsnak arra a cikkére reagált, amelyik Európa figyelmét hívta fel a várható választási manipulációkra. Az írja, hogy Orbán Viktort újra fogják választani, mert teljesítményét elismerik a szavazói. Például a gazdaság felépülését a pandémia ellenére, a munkahelyek létesítését, az adócsökkentést, és a visszafogott energiaárakat. Egyúttal elismeri, hogy az egységes ellenzék most valóban kihívás Orbánnak az eddigi választásokhoz képest. Egyúttal meg is nyugtatja magát és olvasóit: az ellenzéknek nincs választási programja. (És a Fidesz „Folytatjuk!” szlogenje program?)

Teljesen alaptalan vádaskodásnak nevezi Kovács azt is, hogy a választási körzetek átrajzolása a Fidesznek kedvezne. Azzal érvel, hogy a keleti országrészek szavazatai nem érhetnek többet, mint a budapestiek. Szóval választási csalásról beszélni – csupán újságírói túlzás. Akik ilyesmit állítanak, azok ködösítik az igazságot és elhallgatják a tényeket a saját érdekükben. A magyar választók nem buták. Hagyjuk, hogy maguk döntsenek április 3-án – írja véleménycikkben Kovács Zoltán államtitkár.

A konzervatív brit The Spectator folyóiratban William Nattrass írása szerint kezd széthullani az ellenzéknek az a próbálkozása, hogy elűzze Orbánt. A véleményét alapvetően a Magyar Nemzet angol nyelvű cikkeire alapozza a szövegben látható linkek szerint, illetve egy régebbi nemzetközi felmérést illesztett be a Politico oldaláról a 49%-45%-os Fidesz és 45%-os ellenzéki támogatottságról. A The Spectator szerzője, Nattrass szerint nincs programja az ellenzéknek, és a Fidesz intézkedéseit olyan alkotmányos, illetve politikai eszközökkel akarja eltörölni, amelyek miatt Orbánt 10 éve bírálják hazájában és külföldön is. A szerző szerint ellenzéki vízió híján az emberek valószínűleg az Orbán-féle status quo-ra fognak szavazni.

Az Eurasia Times ezzel ellentétben arról ír, hogy nagy kihívás az ellenzéki összefogás Orbán számára. Figyelmeztet a lehetséges választási csalásra is, amire ezek után különös figyelmet fordít majd az EBESZ választási megfigyelői csapata.

Az alapvető élelmiszerek árának befagyasztására épp a választások előtt kerül sor – hívja fel a figyelmet a nem véletlenszerű összefüggésre a német Der Tagesschau; ugyanerről ír az osztrák Der Standard. Beindult a propagandagépezet ahogy közelednek a választások; az elsők között említik az árak befagyasztását, mert Orbán minden lehetőséget megragad, hogy újraválasszák. Az intézkedéssel a legszegényebbeket célozta meg, pedig az elmúlt 10 évben alapvetően középosztálynak adott kedvezményeket.

Számos híradás jelent meg Áder János ghánai és kenyai látogatásáról (GhanaWeb, Myjoyonline), a többi között arról, hogy az Eximbank 70 millió euró (kb. 25 milliárd forint) értékben hitelez Ghánának szennyvíztisztító beruházásra; a munkában egy helyi vállalkozás, illetve a Pureco magyar magáncég érdekelt. A meglévő kettő mellé további 13 szennyvíztisztító állomást létesítenek az ország 13 régiójában.