A Margitszigetről Rióba – ötpróbával

A főváros szívében rendezendő eseménnyel zárja az 5próba Rióba programsorozatot a Nagy Sportágválasztó Szervező Iroda – együttműködésben a Magyar Olimpiai Bizottsággal. Ezúttal négy mozgásformában – futás, úszás, gyaloglás és kerékpározás – lehet rövid vagy hosszú távokat teljesíteni és így pontokat gyűjteni. (A budapesti és vidéki helyszíneken lehetőség nyílt gyaloglásban/nordic walkingban és evezésben is pontokat gyűjteni.) A megszerzett pontok sorsjegyekre válthatók, amelyekkel részt vehetünk a sorsoláson. A fődíj a riói kiutazás! Nem feltétel, hogy a résztvevő ötféle mozgásformában tegye próbára magát, ám aki öt sportágban teljesít, azt további pontokkal jutalmazzák.

A margitszigeti esemény online nevezési határideje: július 22., péntek 16 óra.

Azok a tusázók, akik először regisztrálnak az eseménysorozatra, illetve neveznek valamelyik margitszigeti tusára, a helyszínen ajándékcsomagot vehetnek át, amelynek tartalma egy 5próba Rióba-logóval ellátott tornazsák és póló, valamint egy szilikonos karkötő. Azok sem maradnak le semmiről, akinek az online nevezési határidő lejártát követően jön meg a kedvük: ők a margitszigeti rendezvényközpontban regisztrálhatnak. A nevezési díj csupán ezer forint.

Szélpál Tamás, az 5próba eseménysorozat felelős vezetője újságírók előtt elmondta: az 5próba Rióba elkötelezett hívei már tavaly, sőt szilveszter napján is találkoztak, hogy hódoljanak egy-egy sportágnak. Most – a szilveszteri helyszínhez hasonlóan – ismét a Margitsziget látja vendégül a sportolni vágyó embereket. Bárki belekóstolhat a rövidebb próbákon a különféle mozgásformákba; olyanok is, akik eddig csak kacérkodtak a sportolás gondolával. Az a cél, hogy minél többen mozogjanak, ismerjék meg a sport előnyös hatásait.

További információkat ITT olvashatnak az érdeklődők.

Ugyancsak a riói olimpiához kapcsolódó hír, hogy nem indulhatnak az orosz atléták az ötkarikás versenyeken. A Magyar Távirati Iroda a német DPA hírügynökségre hivatkozva jelentette: a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította 68 orosz atléta közös beadványát, így véglegessé vált, hogy ezek a sportolók nem vehetnek részt az augusztus 5-én kezdődő olimpián. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő keddig határoz arról, hogy a teljes orosz küldöttséget kizárja-e az olimpiáról.

Az oroszok 387 sportolót neveztek a riói játékokra, köztük az érintett 68 atlétát is.

Az orosz atléták azért fordultak kollektív keresettel a CAS-hoz, mert álláspontjuk szerint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség túlságosan merev és helytelen álláspontot képviselt, amikor a doppingellenes küzdelem oroszországi kezelése miatt felfüggesztette országuk szövetségének tagságát.