Masszív kibertámadás Ausztráliában

Ezt Scott Morisson miniszterelnök jelentette be egy sürgősen összehívott mai sajtóértekezleten. A hónap elején még csak a Lion söróriás jelezte, hogy zsarolóvírusos támadás miatt a sörellátás országszerte akadozik.

Az ausztrál miniszterelnök egy sürgősen összehívott tájékoztatón ismertette a helyi sajtóval, hogy az ország egy kiterjedt kibertámadás alatt áll, amelyet egy magasan képzett, feltehetően „állami hátszelű csoport” visz véghez.

A támadás minden ágazatot érint, a kormányzat összes szintjét, különböző iparágakat, politikai szervezeteket, oktatás, egészségügy, kritikusszolgáltatásbiztosítók és kritikusinfrastruktúraműködtetők egyaránt a támadott szervezetek között vannak.

A politikus nem nevezett meg egyetlen nemzetet sem, de az közismert, hogy az oroszok, kínaiak, észak-koreaiak folytatnak kiterjedt kibertámadásokat állami támogatással. A miniszterelnök elmondta, hogy a használt eszközök, a célzott intézmények miatt gondolják azt, hogy állami csoportokról van szó. A múltban is volt példa hasonló támadásokra, most azonban megnőtt a gyakoriságuk.

A támadások következtében eddig még nem történt nagyobb adatszivárgás. A rendezvényen Linda Reynolds védelmi miniszter is felszólalt, aki szerint ez a tevékenység árt Ausztrália nemzetbiztonságának és a gazdasági érdekeinek. Szerinte létfontosságú, hogy az összes ausztrál szervezet tudatában van a folyamatos veszélynek, és lépéseket tesz saját hálózata védelméért.

Már vesztesei is vannak az intenzív támadási kampánynak: a Lion ausztrál söróriást június 9-én érte zsarolóvírusos támadás, emiatt kénytelenek volt lekapcsolni a termelő rendszereiket is, így a kelleténél kevesebb sört tudnak gyártani a helyi piacra.