Matolcsy megvilágosodott

Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van – jó, mondanak ilyet páran. Ám most a Magyar Nemzeti Bank elnöke fogalmazott így a parlament gazdasági bizottságának az ülésén. Sőt, elég részletesen kifejtette, mire gondol. A magas inflációra, ami ezek szerint még jó ideig marad, az úgynevezett ikerdeficitre, vagy éppen arra, hogy a magyar gazdaság az egyik legsebezhetőbb.

Azt is előhozta, hogy a magyar mezőgazdaság hatásfoka kifejezetten rossz. Kifejtette, hogy „helytelen a kormány válságkezelési stratégiája”, „az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni őket”, „Magyarország az egyetlen ország, amelyik több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt”. Na, és a kedvencem: „2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány”.

A mondat első része kifejezetten önkritikus, hiszen 2010–13 között Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterként szolgálta az orbánizmus nagy ügyét.

Kemény szavak, persze demokratikus viszonyok között nem olyan meglepő, ha a Nemzeti Bank elnöke kritikus szavakkal illeti a kormány gazdaságpolitikáját. A maffiaállamban nem szokás kibeszélni, és erős a gyanú, hogy egy alaposabb hatósági vizsgálat gondot okozna a Matolcsy-családban. Hiszen olyan alacsonyan repkedtek itt a tíz- és tízmilliárdok, hogy csak na. Nyilván minden becsületesen és törvényesen – és ha egyszer állami megrendelésekbe botlottak, hát miért is lenne az baj – de mégis.  Legalábbis furcsa. Akik szeretik az összeesküvés-elméletet rögtön két sztorit is összeeszkábálhatnak. Az egyik, hogy ez valamiféle színjáték. Elkerülhetetlenek a komoly megszorítások és Matolcsyt küldték előre az első pofonok begyűjtésére. Később majd rá lehet hivatkozni, amikor beüt a még nagyobb córesz, és ezt is, azt is el kell majd venni. A másik, hogy nagyon nagy a baj, s Matolcsy már semmivel sem törődik, még azt is megkockáztatja, hogy esetleg családtagjait is kérdőre vonják bizonyos vizsgálatok során. De csak el kell mondania, hogy az Orbán-kormány hibát hibára halmozott, s még ma is folytatja azt a politikát, ami a csőd és gazdasági válság szélére sodorta az országot.

A választások előtt szétosztogatott pénzeket már szépen visszaszedték, az európai uniós támogatások egyelőre sehol. Az infláció rekord magas és állítólag valaki tudott benzint venni egy soroksári kútnál. A cukor egészségtelen és mi a fenét csinálnál az étolajjal.

Mindenesetre, ahogy az diktatúrában szokás, olyan helyen, ahol a sajtót egy kézben tartják, most figyelni kell a bőséges állampárti sajtót. Ha Matolcsyt gyalázni fogja, akkor vagy nagyon ravasz a terv, vagy valóban elszabadult a Nemzeti Bank elnöke. Ha a szavait mérlegelik, elemezgetik, akkor gyanús, hogy valami összjátéka folyik itt. Ha pedig nemes egyszerűséggel elhallgatják az egészet, akkor beikszelhetjük, hogy Matolcsy saját szakállára cselekszik, mert megszólalt a lelkiismerete.

Így is, úgy is nyakig vagyunk a slamasztikában. Ennek ellenére a közvélemény-kutatások szerint a nép egy jórészét még mindig nem zavarja különösképpen az, ami itt folyik, alig-alig csökken a Fidesz szavazótábora. Az ellenzék nem tud erősödni, Hadházy Ákos meg mégsem helyettesítheti egyedül az egész parlamenti oldalt.

A helyzet tehát rémes és nem csupán azért, mert a gazdaság nagyon rossz helyzetbe került az orbáni politika hatására, hanem azért, mert egyelőre a széles néptömegeknek nem látszik életképes alternatíva – úgynevezett kormányképes ellenzék. És ez még nagyobb baj, mint az, hogy gázolaj sem kapható mindenütt.