Matolcsy: ha Magyarország így folytatja, elveszíti ezt az évtizedet

(rtl.hu) Szokatlanul éles kritikát fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájával szemben Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Országgyűlés Gazdasági bizottságának ülésén. A jegybankelnök szerint „a hibát belül követtük el”, és a lakossági megtakarításokat kell bevonni a válságkezelésbe. Azt mondta: a Nemzeti Bank kéri, követeli, hogy a kormány térjen vissza az egyensúlyok helyreállításának útjára. 

Éles kritikát fogalmazott meg a magyar kormány gazdaságpolitikájával szemben Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn, az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén. A jegybankelnök szerint

szembe kell nézni azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van.

Mint kifejtette, a hazai pénzügyi és makrogazdasági mutatók az EU-ban az első-második legrosszabbak, jövőre már a legrosszabbak lesznek, és a 15–18 százalék közt várható infláció a legmagasabb lesz az EU-ban.

Ha Magyarország folytatja ezt a gazdaságpolitikát, nem hajt végre kétharmados fordulatot, elveszíti ezt az évtizedet, stagnálás, stagfláció következik

– mondta Matolcsy György, hozzátéve, hogy ez most még megelőzhető, jövőre már nem.

A legtöbbször az energiahatékonyságot említette, mint lehetséges kiutat: szerinte

a 25 vagy 50 milliárd forintos energiahatékonysági programok olyanok, mintha nem lennének,

sok ezer milliárd forintra van szükség. Mint mondta, a kormány által tervezett jelentős jövő évi külföldi hitelfelvételt teljes egészében erre, esetleg még digitális átállásra kellene fordítani, ez megtérülne a folyó fizetési mérlegben és a költségvetésben is.

Ahogy a hibákat belül követtük el, úgy a megoldás is belül van

– jelentette ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy 20 ezer milliárd forintban mérhető a családok pénzügyi megtakarítása, ezt az összeget most eszi az infláció, pedig fel lehetne használni, ha lennének olyan kormányzati programok, amelyek energiahatékonysági, vagy élelmiszeripari termelékenységet növelő beruházásokba csatornáznák be ezeket a pénzeket. Nagyjából ugyanennyi likviditási tartalék van az üzleti élet szereplőinél, ezt is meg lehetne mozdítani ugyanilyen programokkal.

(A tudósítás folytatása itt olvasható, tessék kattintani!)