Megtalálták a keselyűgyilkos vadászokat

A fokozottan védett, jeladóval felszerelt barátkeselyű másfél éve történt lelövésével az ügyészség négy helyi vadászt vádolt meg, akit emellett négy egerészölyv elpusztításával is gyanúsítanak.

Tavaly áprilisban nagy sajtóvisszhangot keltett annak a barátkeselyűnek a lelövése, amelyik 1932 óta mindössze a faj harmadik bizonyítottan előforduló példánya volt hazánkban. A bolgár Green Balkans természetvédelmi szervezet munkatársai riasztották a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) méreg- és tetemkereső kutyás egységét, mert egy nyomkövetővel jelölt barátkeselyűvel a jelek alapján valami történhetett.   Az „Ichera” névre keresztelt, repatriált barátkeselyű Szerbián és Románián keresztül érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, ahol három nappal a megérkezése után a GPS jeladó jelei furcsa módon folyamatosan a Tisza partjáról érkeztek.

Az MME kutyás egysége és a Hortobágy Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) természetvédelmi őrszolgálata néhány órán belül a megadott koordinátákhoz sietett, ahol a „Carlo” nevű belga juhászkutya segítségével sikerült megtalálni a jeladót, amit már eltávolítottak a madár hátáról. Ezt követően a nyomkövető korábbi adatait elemezve kiderült, hogy a Tisza partjától légvonalban több mint 10 kilométerre Szabolcsbáka település határában a Durbák Farm Vadásztársaság területén történt valami a madárral. A keresőkutyák segítségével sikerült megtalálni a madárból származó sérült tollakat, valamint vérnyomokat is. A helyszínen tapasztaltak a keselyű lelövésére utaltak, így a szakemberek riasztották a rendőrséget.

A rendőrségi helyszínelést követően a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vette át az ügyet. Az MME örömmel értesült róla, hogy a nyomozás a napokban sikeresen zárult és az ügyészség vádat emelt a gyanúsítottak ellen.

A nyomozás közben más ragadozó madarak elleni bűncselekményekre is fény derült: a tettesek legalább négy egerészölyvet csapdáztak és pusztítottak el egy fácán- és tőkésréce-nevelő telep közelében. Az ügyészség, mivel több védett és egy fokozottan védett faj elpusztításáról volt szó, természetkárosítás miatt emelt vádat. A négy elkövető közül a kisvárdai vendégvadászt egyrendbeli, a többi vádlottat többrendbeli természetkárosítással vádolják.

A barátkeselyű (Aegypius monachus) egyike az Európában őshonos négy keselyűfajnak, ami a múlt két évszázadban több országból – így hazánkból is – kipusztult mérgezés és lelövés, valamint a természetes élőhelyek és táplálékforrások csökkenése következtében. Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 forint. Bulgáriában utoljára az 1950-es években történt ismert barátkeselyű-fészkelés és 1985-ben hivatalosan is kipusztulttá nyilvánították. A Bright Future for Black Vulture (LIFE14NAT/BG/649) természetvédelmi munkával több tucat repatriált barátkeselyűt engedtek szabadon a múlt években, így látványosan elkezdtek javulni a faj körülményei.

A Nemzeti Nyomozóiroda és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közös videója a madárkeresésről.A hír a PannonEagle Life projekt honlapján