Összkomfortos szállást kaptak a várostól a bécsi galambok

Új stratégiát próbál ki a városi galambokkal az osztrák főváros: ellenőrzött körülmények közé tereli őket, hogy könnyebben tudják szabályozni a populációt. A beteg madarakat kezelik, hogy javuljon az állomány egészségi állapota. Az első galambdúcot a Hauptbahnhofnál alakították ki. (A nyitó képhez: önkormányzati galambdúcok Bécsben © Wiener Wohnen/Yvonne Fetz)

Nemcsak az utasok, a galambok is nyüzsögnek a bécsi főpályaudvaron, a Hauptbahnhofon és környékén. A város most egy újszerű módszerrel próbál úrrá lenni a körülményeken – és persze a galambokon. Az önkormányzati lakásokat kezelő Wiener Wohnen és a város vadvédelmi szolgálata, a Wildtierservice (egyelőre kísérletképpen) „összkomfortos galambdúcot” alakított ki az egyik közeli önkormányzati bérház padlásán. A cél, hogy az utca helyett inkább ott érezzék otthoz magukat a madarak.

A galambokat kellő élelem és víz, valamint kényelmes költőhely várja, miközben bármikor szabadon szállhatnak. A „tubicákat” a Wildtierservice munkatársai gondozzák, a beteg, sérült példányokat befogják és a szolgálat laxenburgi állatkórházába viszik. Miután meggyógyultak, meggyűrűzik és visszaviszik őket az eredeti élőhelyükre. Az ellenőrzött körülmények nemcsak arra adnak lehetőséget, hogy a mostaninál egészségesebb állományt neveljenek ki, de a születésszabályozás is sokkal egyszerűbb. A városi galambok egész éven át költenek és egyetlen tojó évente akár negyven tojást is rakhat.

A galambdúcban költő példányoknál viszont sokkal könnyebb tudják majd kontrollálni az utódok számát és gipsztojásokra cserélni az igaziakat

A galambkísérletet kutatók kísérik figyelemmel, hogy megtudják, hány madár választja az utca helyett a galambdúcot, mennyi élelem fogy és hogyan hatnak a körülmények a költési szokásaikra. Ha a kísérlet beválik, további hasonló galambdúcokat létesít a város.