Például El Paso – valakit mindig kell gyűlölni (2.)

Aki szelet vet, vihart arat. Az amerikai elnök idegengyűlölettől átitatott kijelentései termékeny talajra hullottak El Pasóban. Egy rasszista „magányos farkas” lemészárolt húsz mexikóit.

A washingtoni kormány megpróbálta ugyan menteni a menthetőt, és úgy tálalni, mintha egy őrült féltékenységből követte volna el a várontást, de ebben még az FBI sem bizonyult partnernek. Greg Abbott texasi kormányzó pedig „evidensnek” nevezte, hogy a tömegmészárlás rasszista indíttatásból történt. Amerika elnöke szívesen mosná kezeit, ha tudná. „Amerika nem idegengyűlölő” – mondta az eset után, ám ami igaz az amerikai népre, nem feltétlenül igaz Donald Trumpra.

Ami El Pasóban történt, szélsőséges szimptómája egy olyan politikának, amely faji síkra próbálja terelni a Deep State belső gondjait, s idegengyűlölettel próbál úrrá lenni megingott hatalmi helyzetén. Bajban a birodalom. S bajainak levét a nép kezdi meginni. Zsugorodik a jólétben élők köre, számolgatja pénzét az átlagpolgár, szertefoszlóban a korlátlan szabadság amerikai álma.

Mit tegyünk? – tanakodik a hatalmát féltő elit. S a legkönnyebb megoldást választja: uszít az idegenek ellen, bűnbakot csinál a migránsból. Mintha ők tehetnének Amerika bajairól! Megpróbálja elhitetni, hogy a problémát a bevándorló okozza. A bevándorló elveszi a munkát másoktól, miközben fele annyit se kap, mint egy amerikai, megterheli az államkasszát, miközben ugyanúgy adózik, mint az amerikai, s még egyesülni is akar családjával, ami egy amerikainak magától értetődik.

A migráns a bűnös bajainkért! Nem az idegengyűlöletet, nem a fajgyűlöletet szító politika. Egy a lényeg: elterelni a figyelmet a háttérhatalomról, mely életek árán is érvényesíteni akarja profit- és hatalmi érdekeit. Ha kell, saját népével szemben is. Amerika elnöke újjal mutatott a migránsra, a gyilkos pedig tettekre váltotta az amerikai elnök útmutatását.

(Az írás elsőként itt jelent meg.)